Biden najavio žestoke sankcije Rusiji, ali poručio da SAD neće ratovati s Moskvom

Izvor: SandzakPress.net, 25.Feb.2022, 05:39

Biden najavio žestoke sankcije Rusiji, ali poručio da SAD neće ratovati s Moskvom

Američki predsjednik Joe Biden upravo se obratio naciji i najavio žestoke sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali je i rekao da SAD neće ratovati protiv Rusije. “Danas ovlašćujem nove sankcije, nova ograničenja za izvoz u Rusiju. SAD nisu u ovome same, imamo koaliciju partnera i saveznika, tu su EU, Novi Zeland, Australija, Kanada itd. Ograničit ćemo mogućnost Rusije da posluje s našim valutama, ograničit >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << ćemo njihovu sposobnost da budu konkurentni u ekonomiji”, rekao je Biden. Dodao je da će biti uvedene sankcije protiv ruskih banaka koje imaju imovinu više od 1,3 biliona dolara, koje će biti isključene iz američkog bankarskog sistema. Sva njihova imovina će biti zamrznuta u SAD-u. “Dodajemo nova imena na listu onih koji su pod sankcijama. Ruska državna preduzeća neće moći skupljati novac u EU i SAD-u. Vršit ćemo pritisak na strateške sektore ruske ekonomije”, naglasio je Biden, koji je Putina nazvao agresorom. Dodao je da će savezničke akcije onemogućiti ruski svemirski program i razvoj vojske, izgradnju brodova itd. To će biti veliki udarac na Putina. “Također poduzimamo korake da branimo NATO saveznike. Još više ćemo ojačati NATO savez. No, naše trupe nisu niti će učestovati u sukobu s Rusijom”, rekao je Biden, te dodao da će se SAD uključiti “ako Putin krene na NATO članice”. Putin će biti izopćen iz međunarodne zajednice, rekao je. “Ako Rusija bude našu infrastrukutru napala cyber napadima, mi smo spremni da odgovorimo”, naglasio je. Upitan da li će Rusija biti isključena iz takozvanog swift sistema, Biden je rekao da zasad neće jer je EU protiv toga. Izvor: klix.ba The post Biden najavio žestoke sankcije Rusiji, ali poručio da SAD neće ratovati s Moskvom appeared first on Bosna PRESS. Pogledajte vijest na izvornom sajtu: Biden najavio žestoke sankcije Rusiji, ali poručio da SAD neće ratovati s Moskvom The post Biden najavio žestoke sankcije Rusiji, ali poručio da SAD neće ratovati s Moskvom appeared first on Sandžak PRESS.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Evropska Unija

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Eksperti ističu da izuzeća razvodnjavaju američke sankcije Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2022, 02:48

Američke restrikcije na izvoz u Rusiju zbog invazije na Ukrajinu na prvi pogled izgledaju oštre, ali izuzeća za sve, od mobilnih telefona do delova za avione, zajedno sa poteškoćama u kontroli isporuka, ukazuju na blaži ekonomski udarac, prenosi Rojters. Restrikcije uvedene u četvrtak i slične...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.