Ban Ki Mun pozvao na hitan prekid vatre

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun pozvao na hitan prekid vatre

VAŠINGTON - Generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je na hitan prekid vatre u Jemenu, po prvi put od kada je koalicija predvođena Saudijskim Arabijom prije tri nedjelje počela bombardovanje hutskih pobunjenika.

Ban je rekao da je najsiromašnija zemlja Srednjeg istoka već bila u krizi, pre izbijanja sukoba, sa velikim nivoom nesigurnosti u opskrbi hranom, koja je bila veća nego u nasiromašnijim dijelovima Afrike, prenosi Rojters.

Napominjući da su nedavne borbe samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pogoršale te probleme, Ban je u Nacionalnom pres klubu, rekao da je to osnovni razlog, zbog kojeg je pozvao sve strane na prekid vatre.

"Saudijci su me uvjerili da bi to trebalo da se riješi politički i ja pozivam Jemence da u tom procesu dobronamjerno učestvuju. UN su podržale diplomatski proces kao najbolji način da se izvuče iz rata, koji ima zastrašujuće uticaje na stabilnost regiona", kazao je on u govoru, koji je emitovao radio C-SPAN.

Saudijska Arabija je prošlog mjeseca počela bombardovanje hutskih pobunjenika, koji su preuzeli kontrolu glavnog grada Sane u septembru, a poslije izbjeglištva u Adenu, predsjednik Mansour Hadi pobjegao je u Rijad.

Huti i vojne jedinice lojalne bivšem predsjedniku Ali Andulahu Salehu borile su se zajedno na nekoliko frontova milicijskih snaga, lojalnih Hadiju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.