Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Apr.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun pozvao na hitan prekid vatre

Generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je na hitan prekid vatre u Jemenu, po prvi put od kada je koalicija predvođena Saudijskim Arabijom pre tri nedelje počela bombardovanje hutskih pobunjenika.

Ban je rekao da je najsiromašnija zemlja Srednjeg istoka već bila u krizi, pre izbijanja sukoba, sa velikim nivoom nesigurnosti u snabdevanju hranom, koja je bila veća nego u nasiromašnijim delovima Afrike, prenosi Rojters.

Napominjući da su nedavne borbe samo pogoršale >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << te probleme, Ban je u Nacionalnom pres klubu, rekao da je to osnovni razlog, zbog kojeg je pozvao sve strane na prekid vatre.

"Saudijci su me uverili da bi to trebalo da se reši politički i ja pozivam Jemence da u tom procesu dobronamerno učestvuju. UN su podržale diplomatski proces kao najbolji način da se izvuče iz rata, koji ima zastrašujuće uticaje na stabilnost regiona", kazao je on u govoru, koji je emitovao radio C-SPAN.

Saudijska Arabija je prošlog meseca počela bombardovanje hutskih pobunjenika, koji su preuzeli kontrolu glavnog grada Sane u septembru, a posle izbeglištva u Adenu, predsednik Mansour Hadi pobegao je u Rijad.

Huti i vojne jedinice lojalne bivšem predsedniku Ali Andulahu Salehu borile su se zajedno na nekoliko frontova milicijskih snaga, lojalnih Hadiju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ban Ki Mun pozvao na hitan prekid vatre

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2015

VAŠINGTON - Generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je na hitan prekid vatre u Jemenu, po prvi put od kada je koalicija predvođena Saudijskim Arabijom prije tri nedjelje počela bombardovanje hutskih pobunjenika...Ban je rekao da je najsiromašnija zemlja Srednjeg istoka već bila u krizi, pre izbijanja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.