BLOKIRANE AMERIČKE MILIJARDE ZA UKRAJINU! Propale molbe Volodimira Zelenskog

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Dec.2023, 12:48

BLOKIRANE AMERIČKE MILIJARDE ZA UKRAJINU! Propale molbe Volodimira Zelenskog

Republikanci i demokrate u Kongresu nisu uspeli da se dogovore o slanju milijardi dolara vredne vojne pomoći Kijevu

Američki senatori odustali su od usvajanja sporazuma ove godine o obezbeđivanju milijardi dolara ratnog finansiranja za Ukrajinu. Sa prazničnom pauzom, pregovori su odloženi za januar, piše "Fajnenšel tajms".

Predstavnici obe stranke u Kongresu nedeljama se prepiru oko zahteva republikanaca da se pooštri bezbednost granica SAD pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razmotre zahtev Bele kuće za više sredstava za Kijev.

Nakon što su razgovori propali, lideri Senata su potvrdili da će pregovori morati da se nastave u januaru, nakon praznične pauze.

- Suština je da i demokrate i republikanci shvataju da ima još posla na usvajanju zakona koji štite američku bezbednost i bezbednost zapadnog sveta - rekao je novinarima u Vašingtonu Čak Šumer, lider demokrata u Senatu.

- Naš cilj je da nešto uradimo čim se vratimo" u januaru, dodao je.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski pokušao je ovog meseca da izmoli još sredstava za Kijev, ali su ga republikanci u Kongresu odbili. Istovremeno, predsednik Džozef Bajden upozorio je da bi SAD mogle da "ostanu bez novca" da pomognu Kijevu, dodajući da bi odbijanje Kongresa da poveća pomoć bilo "poklon" ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da će postojeće ovlašćenje za finansiranje omogućiti Pentagonu da pošalje još jedan paket pomoći Kijevu ove godine, ali da će to biti poslednji bez novog zakona.

- Imamo još jedan paket bezbednosne pomoći koji nam je dostupan do kraja ove godine - rekao je on.

- Zato je toliko važno da Kongres reaguje i obezbedi dodatno finansiranje.

Odluka da se pregovori odlože za sledeći mesec znači da bi razgovori mogli da budu u koliziji sa rokovima u Kongresu 19. januara i 2. februara kako bi se izbeglo zatvaranje različitih vladinih agencija.

SAD su već poslale više od 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini. EU je dala više finansijske pomoći Ukrajini, ali su SAD pružile znatno više vojne pomoći. Republikanci su sve skeptičniji u pogledu pružanja veće pomoći Ukrajini. U decembru su u Senatu blokirali budžetski paket od 111 milijardi dolara koji je uključivao 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Kažu da neće dalje finansirati Ukrajinu osim ako to nije vezano za finansiranje povećane bezbednosti granica SAD.

(Srbija Danas/RT Balkan)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RT: SAD moraju da zaštite Ukrajinu od „komunističke“ Rusije – kongresmen

Izvor: Vostok.rs, 20.Dec.2023

 . SAD moraju osigurati da Rusija ne porazi Ukrajinu kako bi očuvale američku globalnu hegemoniju, izjavio je republikanski kongresmen Rič Mekormik u intervjuu za TV emisiju Vašington džurnal.. Komentari dolaze u trenutku kada američki zakonodavci ostaju u ćorsokaku oko nastavka finansijske...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.