RT: SAD moraju da zaštite Ukrajinu od „komunističke“ Rusije – kongresmen

Izvor: Vostok.rs, 20.Dec.2023, 22:35

RT: SAD moraju da zaštite Ukrajinu od „komunističke“ Rusije – kongresmen

 
SAD moraju osigurati da Rusija ne porazi Ukrajinu kako bi očuvale američku globalnu hegemoniju, izjavio je republikanski kongresmen Rič Mekormik u intervjuu za TV emisiju Vašington džurnal.
Komentari dolaze u trenutku kada američki zakonodavci ostaju u ćorsokaku oko nastavka finansijske pomoći Kijevu. Republikanci su odbili da podrže najnoviji paket vojne pomoći predsednika Džoa Bajdena, uključujući dodatnih 60 milijardi dolara za Ukrajinu, osim ako se ne postigne dogovor o bezbednosti unutrašnjih granica i značajnom pooštravanju zakona o imigraciji. Od kongresmena Džordžije Mekormika zatraženo je da prokomentariše zabrinutost da bi SAD mogle na kraju da „izdaju Ukrajinu“ ako odlože dalju pomoć, što znači poraz kijevskih snaga. Poslanik je naglasio da podržava Ukrajinu, dok tvrdi da „svaki bivši [američki] sekretar odbrane“ sa kojim je razgovarao takođe veruje da Vašington mora da spreči pobedu Rusije. „Pre svega, dali smo obećanje. Da podržimo zemlju na koju je izvršila invaziju komunistička zemlja“, izjavio je Mekormik. Sovjetski Savez je prestao da postoji 1991. godine, a Rusija od tada nije komunistička nacija. Kongresmen je dalje insistirao da je sukob Rusije i Ukrajine „borba između demokratije i autokratije“. Poraz Kijeva, nastavio je Mekormik, ne bi pogodio samo celu Evropu, već i Daleki istok, gde je sugerisao da bi Kina izvršila invaziju na Tajvan i ugrozila isporuku američkih mikročipova. To bi takođe značilo da bi ogromne količine ukrajinskih žitarica, čelika, titanijuma i drugih resursa „učinile Rusiju jačom“ i „podržale Kinu“, što bi „razbilo globalno liderstvo SAD“, tvrdi on. „Ovo je veoma važna bitka koju moramo da dobijemo“, insistirao je Mekormik, dodajući da „ne možemo da nastavimo da usporavamo ovo“ i da SAD i Evropa moraju da daju svoj deo da „ovo brzo okončaju“. Moskva je više puta opisivala ukrajinski sukob kao posredni rat koji protiv Rusije vode SAD. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Vašington je spreman da se bori protiv Moskve „do poslednjeg Ukrajinca“. Putin je takođe prošle nedelje tvrdio da je očaj Kijeva zbog neuspele kontraofanzive doveo do toga da pošalje trupe u samoubilačke misije u pokušaju da probije ruske pozicije. „Čak ni ne znam zašto to rade“, izjavio je ruski lider i dodao da sami ukrajinski vojnici neke operacije opisuju kao „putovanje u jednom pravcu“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.