BEOGRADSKI PARK NEKADA JE BIO GROBLJE: Ovde su sahranjene poznate ličnosti, a neki posmrtni ostaci se tamo i danas nalaze

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2021, 08:15

BEOGRADSKI PARK NEKADA JE BIO GROBLJE: Ovde su sahranjene poznate ličnosti, a neki posmrtni ostaci se tamo i danas nalaze

Posmrtni ostaci mnogih uglednih Srba onog vremena preneti su na novu lokaciju u Ruzveltovoj ulici.

Naša prestonica ima veliki broj interesantnih delova kojima se oduševljavaju kako Beograđani i građani Srbije, tako i svi oni koji dođu iz inostranstva.

Pored raznih šetališta, restorana, vidikovaca i znamenitosti, ono gde svako voli da provodi svoje vreme jesu parkovi kojih ima mnogo u Beogradu, ali svakako jedan od najlepših i najpoznatijih jeste Tašmajdanski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << park.

Naziv je nastao iz dve turske reči – taš /kamen/ i majdan /mesto gde se kamen vadi. Nalazi se između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra.

Ono što je veoma interesantno jeste da je sve dok nije otvoreno Novo groblje u Ruzveltovoj ulici, prostor Tašmajdana bio gradsko groblje gde su se sahranjivali pravoslavci, a među njima i elita ondašnje Srbije.

Mnogima ne znaju da su tu bili sahranjeni Đura Jakšić i Josif Pančić (u posebnom kovčegu napravljenom od Pančićeve omorike).

Protestanti su sahranjivani na delu groblja koji je bliži zgradi RTS-a, dok je oblast oko restorana Šansa bila odvojena za sahranjivanje vojnika, utopljenika i samoubica.

Posmrtni ostaci mnogih uglednih Srba onog vremena preneti su na novu lokaciju u Ruzveltovoj ulici i ovo groblje krajem 19. veka nije više postojalo. Međutim, mnogi posmrtni ostaci ostali su ispod sadašnjeg parka tako da su beograđani u šetnji centralnim delovima varoši gotovo uvek na groblju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.