Ambasada SAD zabrinuta zbog izgradnje džamije u Livnu

Izvor: Blic, 01.Okt.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD zabrinuta zbog izgradnje džamije u Livnu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog situacije oko izgradnje džamije Ćurčinica u Livnu i njene moguće neželjene eskalacije, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice Livna.

Predstavnik Ambasade SAD Stiven Gilen izrazio bezrezervnu podršku njegove zemlje gradnji te džamije sa pratećim sadržajima, kao i ostalih verskih objekata u regionu.

Iz Medžlisa ističu da je, zbog zabrinutosti, američka Ambasada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u posetu Livnu poslala svog drugog sekretara Stivena Gilena, koji se sastao sa glavnim livanjskim imamom Dževadom efendijom Hadžićem i predsednikom Medžlisa Hajrudinom Maksićem.

''Medžlis Islamske zajednice Livna stavio je na uvid svu dokumentaciju vezanu za projekat gradnje džamije Ćurčinica, nakon čega je predstavnik Ambasade SAD izjavio da je u tom pogledu sve legalno i u skladu sa pozitivnim zakonima države BiH'', navodi se u saopštenju Medžlisa.

Džamija Ćurčinica, koja se gradi na mestu srušene istoimene džamije u centru Livna, predmet je brojnih rasprava i zahteva hrvatskih udruženja proisteklih iz rata da se gradnja odmah zaustavi i da se ovaj verski objekat može obnoviti isključivo u svom izvornom obliku.

Nezavisni većnik u Opštinskom veću Livna, inicijator peticije protiv izgradnje džamije po novom projektu i predstavnik Koordinacije udruženja bivših pripadnika HVO-a Jakov Perković, rekao je da je spreman da sakupi i više od 15.000 potpisa od 95 odsto livanjskih Hrvata koji su protiv gradnje "Ćurčinice" kao sakralno-poslovnog objekta.

Opstrukcije u gradnji džamije Ćurčinica u Livnu osudilo je i Međureligijsko veće BiH.

Povezane vesti: Održan Festival islama u pet sandžačkih gradova Zukorlić otvara džamiju i centar "Altun alem" Protest vernika koji traže gradnju džamije u Prištini IZ BiH: U Karađorđevu se nije smelo govoriti o Islamskoj zajednici Pastor koji je spalio Kuran planira protest ispred džamije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.