Žalimo zbog eskalacije tenzija u bilateralnim odnosima Rusije i SAD

Izvor: BKTV News, 31.Avg.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalimo zbog eskalacije tenzija u bilateralnim odnosima Rusije i SAD

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, izrazio je žaljenje, tokom telefonskog razgovora s američkim kolegom Reksom Tilersonom, zbog "eskalacije tenzija" nakon odluke Vašingtona da zatvori ruski konzulat u San Francisku i još dva objekta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Moskva će pažljivo izanalizirati nove mere koje su objavili Amerikanci, nakon čega će biti saopštena naša reakcija", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, javlja Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Državni sekretar SAD Tilerson pozvao je Lavrova telefonom nakon što je Vašington saopštio da je Moskvi naložio da zatvori svoj konzulat, navodi rusko Ministarstvo, prenosi AFP.

"U odgovoru, ministar je izrazio žaljenje zbog eskalacije tenzija u bilateralnim odnosima", stoji u saopštenju.

Ruski konzul u San Francisku Sergej Petrov rekao je za RIA Novosti da će Generalni konzulat delovati u skladu sa odlukom koju će doneti rusko rukovodstvo u vezi sa odlukom Amerikanaca.

"Sada će Ministarstvo spoljnih poslova odlučiti o proceduri zatvaranja, o tome gde će ljudi otići, i drugim stvarima", rekao je on.

Rusija je, inače, imala diplomatsku misiju u San Francisku od 1852. godine, kako je navedeno na sajtu Konzulata.

Konzulat je zatvoren 1924. godine zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je ponovo otvoren 1934. godine nakon što je Vašington uspostavio diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom, napominje francuska agencija.

SAD su ranije danas naložile Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka doneta "u duhu reciprociteta", dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. septembra.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.