Timoti Les: Spor oko Kosova neće se rešiti onako kako se Vašington nada

Izvor: Beta, 04.Jul.2020, 08:35

Timoti Les: Spor oko Kosova neće se rešiti onako kako se Vašington nada

S obzirom na dve velike prepreke koje su izbile tokom proteklih nedelja, ne postoji mogućnost da se spor oko Kosova reši "onako kako se to Vašington nada", smatra bivši britanski diplomata, vodja projekta "Studije dezintegracije" Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž i analitičar Demostata Timoti Les."Prva prepreka je ulazak Evropske unije u debatu o statusu Kosova imenovanjem Miroslava Lajčaka. Ovo je značajno jer Lajčakov posao nije toliko da reši status Kosova, koliko da stopira Sjedinjene Američke Države da pitanje reše podelom Kosova, čiji bi se destabilizujući efekti, kako se plaše Nemačka i druge države, mogli preliti na ceo region", naveo je on u autorskom tekstu za Danas."Druga prepreka je podizanje optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, kao i njegovo kasnije povlačenje sa mesta vodećeg pregovarača Kosova sa Srbijom. Ovo je važno, jer je Tači bio jedan od retkih političkih figura sa Kosova koji je bio voljan da napravi dogovor sa Srbijom, a da to uključuje podelu, a njegov odlazak ostavio je veliki prazan prostor bez ijednog kandidata koji bi ga nasledio", navodi se u tekstu.Les smatra da su to "loše vesti za SAD koje već skoro tri godine pokušavaju da reše status Kosova, mada su jedva uspele da pokrenu pregovore".On ...
Pogledaj vesti o: Vašington,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Amerika namerava da nastavi pregovore o Kosovu

Izvor: Danas, 04.Jul.2020

1. Postoji li mogućnost da se uredno reši kompleksan spor oko statusa Kosova, onako kako se Vašington nada? S obzirom na dve velike prepreke koje su izbile tokom proteklih nedelja, odgovor je, čini se, nedvosmisleno "Ne".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.