Tempo zapošljavanja u SAD-u naglo usporio u ožujku

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Apr.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tempo zapošljavanja u SAD-u naglo usporio u ožujku

WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u ožujku neto 98 tisuća novih radnih mjesta, znatno manje nego u prethodnom mjesecu, ali je stopa nezaposlenosti unatoč tome kliznula na najnižu razinu u gotovo 10 godina, pokazalo je u petak objavljeno službeno izvješće.

Vlada je istodobno podatke za siječanj i veljaču, koji sada pokazuju da je u prvom ovogodišnjem mjesecu neto otvoreno 216 tisuća a u drugom 219 tisuća novih radnih mjesta. To je ukupno 38 tisuća >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << manje no što su bili prvotno procijenili.

Ukupno je u privatnom sektoru u ožujku neto otvoreno 89 tisuća novih radnih mjesta, pri čemu se najviše zapošljavalo u sektoru profesionalnih i poslovnih usluga i u rudarstvu. Maloprodaja je pak bilježila najveći gubitak radnih mjesta, pokazuju vladini podaci.

Unatoč skromnom povećanju ukupnog broja neto otvorenih novih radnih mjesta stopa nezaposlenosti u SAD-u kliznula je na 4,5 posto, najnižu razinu u gotovo 10 godina. U veljači iznosila je 4,7 posto.

Broj nezaposlenih smanjen je za 326 tisuća u odnosu na veljaču i bez posla je u ožujku bilo 7,2 milijuna Amerikanaca.

Slabi tempo zapošljavanja u ožujku mogao bi potpiriti zabrinutost za zdravlje američkog gospodarstva s obzirom na naznake da je BDP u prvom tromjesečju porastao samo 1,0 posto, nakon 2,1-postotnog skoka u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, napominje Reuters.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.