Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2017, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang nastavlja operacije u reaktoru nuklearnog postrojenja

VAŠINGTON - Novi satelitski snimci pokazuju da je Sjeverna Koreja nastavila sa operacijama u reaktoru nuklearnog postrojenja u kojem se proizvodi plutonijum za oružani program, saopštila je danas američka istraživačka organizacija "Sjeverna Koreja 38".

U saopštenju organizacije, čije je sjedište u Vašingtonu, navodi se da se u prethodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << analiziama od 18. januara vide pokazatelji da se Sjeverna Koreja priprema za ponovno pokretanje reaktora u Jongbjonu i da su prethodno istovarene potrošene šipke za gorivo.

Procjenjuje se da će one biti ponovo obrađene radi proizvodnje dodatne količine plutonijuma za arsenal nuklearnog oružja.

"Snimci od 22. januara pokazuju paru koja dolazi iz rashladnog dijela reaktora, što ukazuje da je reaktor u funkciji", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je nemoguće iznijeti pretpostavku na kojem nivou snage radi reaktor.

Sjeverna Koreja i dalje održava svoje nuklearne i raketne programe, što je protivno rezolucijama UN.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

NASTAVILI OPERACIJE Pjongjang i dalje radi na nuklearnom reaktoru

Izvor: Blic, 28.Jan.2017, 01:09

Novi satelitski snimci pokazuju da je Severna Koreja nastavila sa operacijama u reaktoru nuklearnog postrojenja u kojem se proizvodi plutonijum za oružani program, saopštila je američka istraživačka organizacija "Severna Koreja 38"...U saopštenju organizacije, čije je sedište u Vašingtonu, navodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.