Palmer: Želimo da Zapadni Balkan vidi SAD kao izabranog partnera

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2019, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Želimo da Zapadni Balkan vidi SAD kao izabranog partnera

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas u Sarajevu da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na "partnere koje su same izabrale".

U intervjuu za sarajevski studio Televizije N1, Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo "porodice evropskih zemalja" i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

"Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona", izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku "nije dobro za napredak".

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

Reagovaćemo na podrivanje teritorijalnog integriteta BiH

 Palmer rekao je danas da SAD podržavaju suverenitet Bosne i Hercegovine i da će reagovati na pokušaje da se on naruši.

"Stav SAD je jasan, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Reagovaćemo na sve akte ili nastojanja koji na bilo koji način podrivaju temelje teritorijalnog integriteta BiH", rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je jačanje institucija BiH da bi ta zemlja mogla zadovoljiti kriterijume za članstvo u EU.

Upitan o navodima da je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik najveći ruski saveznik u regionu, Palmer je rekao da "ne želi da personalizuje stvari".

"SAD imaju ciljeve na Zapadnom Balkanu i ; u svojim odnosima s BiH. Sa svim relevantnim vlastima želimo da radimo na evropskoj budućnosti za građane i to je ono što građani žele za sebe, da lideri na tome rade", izjavio je Palmer i dodao da SAD na tim ciljevima rade "s partnerima koje imaju".

On je naveo i da su neke odluke i izjave koje dolaze iz Republike Srpske "problematične".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Palmer: Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za njen napredak, SAD je bolji partner

Izvor: Blic, 04.Dec.2019

Zapadni Balkan i dalje je prioritet američke spoljne politike, rekao je večeras izaslanik državnog sekretara SAD za Balkan Metju Palmer i naveo da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.