Najnovije vesti
Vesti Politika
Palmer: Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za njen napredak, SAD je bolji partner

Palmer: Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za njen napredak, SAD je bolji partner

Zapadni Balkan i dalje je prioritet američke spoljne politike, rekao je večeras izaslanik državnog sekretara SAD za Balkan Metju Palmer i naveo da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“.

metju palmer Foto: RTV / screenshot
metju palmer

- Moje imenovanje pokazuje da smo fokusirani na ovo pitanje, ovde smo, želeli bismo da Zapadni Balkan bude integrisan u evropsku porodicu zemalja - rekao je Palmer gostujući u sarajevskom studiju televizije N1.

On nije želeo da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o povećanju ruskog uticaja u Srbiji, navodeći da SAD vide sebe kao partnere svih zemalja u regionu, pa tako i Srbije.

- Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona - kazao je Palmer.

Pročitajte još

On je naveo i da oslanjanje Srbije na rusku vojsku “nije dobro za put Srbije ka EU”.

- Zabrinuti smo zbog oslanjanja vojske Srbije na rusku vojsku. Mislimo da to nije najbolji put napred za Srbiju koja želi da se približi više Zapadu i članstvu u EU i zato želimo raditi na jačanju i produbljivanju uključujući i sigurnost. Želeli bismo da nas Beograd vidi kao partnere - rekao je Palmer na N1.

Sa druge strane, on je rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljivanju te saradnje.

Prema njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana - članstvo u EU, kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.