Mit Romni napao Trampa, kaže da je izazvao zebnju širom sveta

Izvor: VOA, 02.Jan.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mit Romni napao Trampa, kaže da je izazvao zebnju širom sveta

Mit Romni, bivši republikanski predsednički kandidat i uskoro senator iz Jute, oštro je kritikovao predsednika Donalda Trampa sugerišući da je lider SAD izazvao zabrinutost širom sveta. U tekstu u Vašington postu, objavljenom u utorak uveče, Romni je kritkovao brojne Trampove poteze u decembru. "Postavljanje viših zvaničnika sa malo iskustva, napuštanje saveznika koji su se borili uz nas i predsednikovo lakomislene tvrdnje da je Amerika dugo bila žutokljunac u svetskom poslovima - sve je to srozalo njegovo predsednikovanje", napisao je on. Dodao je da su "Trampove reči i akcije izazvale zabrinutost širom sveta". Bela kuća nije odmah odgovorila na zatraženi komentar. Romni je napisao da je Trampovo ponašanje tokom poslednje dve godine pokazalo da predsednik nije dorastao toj poziciji. Romni teži nezavisnoj poziciji dva dana pre nego što će stupiti na dužnost u četvrtak. Nije jasno da li će se Tramp suočiti sa ozbiljnim izazivačem 2020. u obezbeđivanju nominacije Republikanske stranke za predsednika. Tramp je prošlog februara odobrio Romnijevu kandudaturu za mesto u Senatu iz Jute. Tokom predsedničke kampanje 2016., Romni je nazivao Trampa "lažnjakom" koji "američku javnost drži za budale". Tramp je odgovorio da se Romni "ugušio kao pas" tokom svoje neuspešne kampanje 2012. protiv demokratskog predsednika Baraka Obame. Uprkos ranijim Romnijevim kritikama, Tramp je kratko nakon pobede u novembru 2016. kratko razmatrao postavljanje Romnija za državnog sekretara. U svom tekstu od utorka, Romni kaže da će istupati otvoreno protiv značajnih izjava ili akcija koje šire podele, rasizam, seksizam, antiimigrantski stav, ili koje su nečasne i razarajuće po demokratske institucije. Romni snažno brani slobodu štampe i izaziva Trampove ponovljne napade na neke medije, koje predsednik označava kao "neprijatelje naroda". "Mediji su od ključne važnosti za Republiku, za našu slobodu, za cilj slobode u inostranstvu i za našu nacionalnu bezbednosti. Ona je u mnogo čemu naš prijatelj", napisao je Romni u tekstu od novembra.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NOVI SENATOR IZ JUTE: Tramp je izazvao zaprepašćenje širom sveta

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2019, 01:18

Bivši republikanski kandidat za predsednika i novi senator iz Jute Mit Romni danas je oštro kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa navodeći da je "izazvao zaprepašćenje širom sveta" Bivši republikanski kandidat za predsednika i novi senator iz Jute Mit Romni danas...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.