Ministar odbrane SAD, Besni Pas, šokirao izjavom: U američkim školama učimo o hrvatskoj “Oluji”!

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jul.2017, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane SAD, Besni Pas, šokirao izjavom: U američkim školama učimo o hrvatskoj “Oluji”!

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sreo se u Vašingtonu sa američkim ministrom odbrane Džejmsom Matisom, a razgovor je otvoren temom "Oluja".

Operacija „Oluja”, za koju je Matis, poznat pod nadimkom Besni Pas, istakao da je primer vojne akcije koja se izučava i u američkim vojnim školama i koja je izmenila tok istorije, prenosi "Jutarnji list".

- Uskoro će biti 22. godišnjica operacije koja je poznata pod nazivom ’Oluja‘. To je operacija koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << se ovde u Americi proučava i pokazuje šta dobro predvođena, dobro opremljena i dobro istrenirana snaga, politički dobro predvođena, može da napravi i preokrene. Posebno poštujemo vas, svog saveznika, jednu malu zemlju koja se bori znatno iznad svoje kategorije - poručio je Matis hrvatskom ministru odbrane, prenosi „Jutarnji list“.

Krstičević je nakon sastanka za HRT rekao da je sa Matisom razgovarao o „doprinosu međunarodnoj bezbednosti, terorizmu, NATO-u, političkoj bezbednosnoj situaciji u okruženju Hrvatske, u jugoistočnoj Evropi, jačanju obrambene saradnje i američkoj potpori razvoju hrvatske vojske“.

Matis je ponovio da Hrvatska može da bude primer države NATO-a, pohvalivši doprinos hrvatskih vojnika, naveo je Krstičević.

Kako prenosi „Jutarnji list“ jedna od tema razgovora dvojice ministara bila je i vojna avijacija.

- Donošenje te odluke čeka se već 15-ak godina, vremena više nema. Dobio sam potporu ministra Matisa za taj projekat. Korak smo bliže kupovini američkih aviona. Olduku o kupovini ćemo doneti do kraja godine, radujem se toj saradnji - rekao je Krstičević za HRT.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.