Izvor: RTS, 06.Jan.2021, 09:35

Milivojević: Vašingtonski sporazum dobra polazna platforma za dijalog

U godini za nama obnovljen je dijalog Beograda i Prištine ali nije došlo do značajnijeg proboja kada je reč o suštini dijaloga.Jedini proboj je učinjen zahvaljujući američkoj administraciji sa Vašingtonskim sporazumom jer su Amerikanci pristupili pragmatično i ponudili platformu za dijalog, koji ako se nastavi, može da da rezultat, rekao je za RTS diplomata Zoran Milivojević.
U dijalogu Beograda i Prištine nije došlo do značajnijeg proboja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada je reč o suštini dijaloga iz prostog razloga što se ništa značajno nije dogodilo u odnosu na prethodne godine, rekao je Milivojević.

"Evropska unija nije vratila kredibilitet, a Lajčak nije popravio situaciju koju nam je ostavila Federika Mogerini. Ostalo se na neki način na istom, razgovaralo se o tehničkim pitanjima, a ne o suštinskim. Prištinska strana i dalje insistira na maksimalističkim zahtevima da se razgovara samo o priznanju i ni o čemu više i to je ambijent u kome nije bilo moguće napraviti rezultat", rekao je Milivojević.
Jedini proboj je učinjen zahvaljujući američkoj administraciji sa Vašingtonskim sporazumom jer su Amerikanci, smatra Milivojević, pristupili pragmatično.
"Shvatili su da nema smisla govoriti o statusnim pitanjima već o onome što život znači i ponudili jednu platformu i ukoliko se to nastavi imaćemo pravi put da imamo dijalog koji može da da neki rezultat. Videćemo kako će se Bajdenova adminsitracija odnositi prema njemu. Prvo status nije bio u prvom planu, što je releksiralo razgovore, već ekonomija koja je od značaja za sve,", kaže Milivojević.
Obaveza uzdržavanja od zahteva za učlanjenje u međunarodne organizacije u Vašingtonskom sporazumu je oročena na godinu dana. Međutim, iz Prištine je stigla najava da će uskoro pripremiti sve što je potrebno za prijavu za prijem u Unesko.
"U Prištini imamo jednu opštu konfuziju i više nije jasno šta je validno što se kaže, ali na osnovu iskustva koje imamo moramo da budemo krajnje oprezni pa čak i kada je u pitanju Vašingtonski sporazum. Mislim da kada je reč o ekonomskom delu da je to u interesu svih ali albanska strana nije poštovala ni briselski sporazum", rekao je Milivojević.
Posle pobede Bajdena na izborima u SAD za pitanje odnosa Beograda i Prištine pominje se i bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt.
"Nećemo imati direktno učešće Bele kuće kao što smo imali sada već će to biti institucije odnosno Stejt department. Ne verujem da će Madlen Olbrajt biti direktno uključena ali njen glas se čuje i ona ima uticaj u Demokratskoj stranci", rekao je Milivojević.
EU da pokrene otvaranje poglavlja  Kada je reč o evrointegracijama Srbije Milivojević kaže da nismo isključivi krivci što poglavlja nisu otvarana u ovoj godini.
"EU se nalazi u ozbiljnim reformama i definisanju strategije. EU treba sada da se zalaže za ono što tvrdi, a to je da joj je naš region od interesa, kroz otvaranje novih poglavlja a mi imamo potpuno pripremljeno 5 poglavlja", kaže Milivoojević.
Teško je očekivati da predsedavajuća zemlja Portugalija sama pokrene proces.
"Potreban je konsenzus zemalja članica. Portugalija je jedna od zemalja koja je podržavala evropski put Srbije i zalagala se za otvaranje poglavlja ali sve zavisi od konsenzusa unutar članica EU", objašnjava Milivojević.
Pitanje prisluškivanja predsednika mora da se raščisti do kraja Još jedna ozbiljna politička tema koja je pokrenuta poslednjih dana, kaže Milivojević, je prisluškivanje predsednika Vučića koja mora da se raščisti do kraja. 
"Tema je ozbiljna i sa političkog i sa bezbednosnog aspekta. Važno je rasčistiti pravni deo, jer je to sigurno protivpravno. Zatim politički faktor, koji su motivi, zatim bezbednosne službe a možda i strani faktor ako postoji, koje su im namere. Ovakve stvari moraju da imaju ozbiljnu logistiku i to je ozbiljan problem. Da se raščisti mora, da bi se išlo dalje", naglasio je Milivojević.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.