MMF blago snizio prognoze za globalnu ekonomiju

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jan.2020, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF blago snizio prognoze za globalnu ekonomiju

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio procjene rasta globalnog gospodarstva za 2020. godinu zbog snažnijeg od očekivanog usporavanja u Indiji i drugim gospodarstvima u razvoju, pokazale su u ponedjeljak MMF-ove međuprognoze za globalno gospodarstvo.

Globalni rast mogao bi dosegnuti 3,3 posto u 2020, nasuprot 2,9 posto u 2019. što je bio najslabiji rast od financijske krize prije deset >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << godina. Za obje godine projekcije su tako snižene za 0,1 postotni bod odnosu na prognoze iz listopada prošle godine.

Rast bi trebao blago ubrzati na 3,4 posto u 2021., čime je i ta procjena također snižena, za 0,2 postotna boda u odnosu na listopad, objavio je MMF.

Snižene prognoze odražavaju MMF-ove ponovne ocjene gospodarskih izgleda za niz velikih tržišta u nastajanju, ponajprije Indije, gdje je domaća potražnja usporila oštrije nego se očekivalo zbog smanjene ponude kredita i stresa u nebankarskom setorzu.

U MMF napominju i da su smanjene prognoze rasta za Čile zbog društvenih nemira, a smanjene su i za Meksiko, zbog kontinuirane slabosti investicija.

U MMFu ističu da je popuštanje napetosti između SAD-a i Kine, koje je zakočilo rast BDP-a u 2019., popravilo raspoloženje na tržištu, zbog prvih signala da su trgovina i proizvodnja možda dosegnule najnižu točku.

Prvi znakovi stabilizacije mogli bi se održati i u konačnici ojačati vezu između i dalje otporne osobne potrošnje i poboljšane korporativne potrošnje, ocijenili su u MMF-u. Kao glavni čimbenik koji ograničava rast u MMF-u ističu neizvjesnosti u vezi carina i pripadajuće negativne posljedice na privatne investicije.

"Međutim, nekoliko naznaka točki preokreta već se očituje u globalnim makroekonomskim podacima", dodaju.

Prognoza poboljšana za Kinu, ali ne za SAD

Oprezne prognoze MMF-a pretpostavljaju da neće biti dodatnog zaoštravanja napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima te da će Britaniju na uređen način izaći iz EU-a krajem siječnja.

MMF je podigao prognoze rasta za kinesko gospodarstvo za ovu godinu za 0,2 postotna boda, na šest posto, zato što je američki trgovinski dogovor uključio djelomično smanjenje carina i otkazivanje carina na kinesku potrošačku robu koje su bile planirane za prosinac. Te su carine bile uzete u obzir u listopadskim projekcijama.

No, MMF nije podigao prognoze rasta američkog BDP-a zbog kineskog obećanja većih kupnji američkih roba i usluga za 200 milijardi dolara u razdoblju od dvije godine. Umjesto toga, MMF je objavio da će stopa rasta američkog gospodarstva biti snižena za 0,1 postotni bod u odnosu na listopadsku procjenu, na dva posto zbog slabljenja učinaka poticaj od 2017. godine i ublažavanja monetarne politike američke središnje banke Fed.

I za eurozonu je listopadska procjena rasta za 2020. godinu snižena za 0,1 postotni bod, na 1,3 posto, najvećim dijelom zbog pada proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj i slabljenja domaće potražnje u Španjolskoj.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni monetarni fond: Manji rast svetske privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 11:52

Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izveštaju dodatno je snizio procene globalnog rasta svetske privrede...Prema najnovijim procenama MMF, rast globalne ekonomije mogao bi u 2020. godini dostići nivo od 3,3 odsto, u poređenju sa 2,9 odsto u 2019. godini, što je bio najslabiji rast...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.