Jovanović: Susretom Vučić-Pompeo treba biti ohrabren, ali ne biti preterani optimista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Susretom Vučić-Pompeo treba biti ohrabren, ali ne biti preterani optimista

Sastankom američkog državnog sekretara Majka Pompea sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Vašington pokazuje da nije toliko dogmatičan u tumačenju stava da je Kosovo završena činjenica, ocenjuje bivši šef jugoslovenske diplomatije i šef Misije Savezne Republike Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović jučerašnji susret dvojice zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Njujorku.

"Susret sam po sebi veoma je značajan jer je to prvi sadržajan susret koji imamo sa novom američkom administracijom. S druge strane nova američka administracija stavlja do znanja da nije toliko dogmatična u tumačenju stava da je Kosovo završena činjenica. To otvara prostor za moguće približavanje pogleda, što je značajno, a da li će i da se valorizuje kao saglasnost i kompromis, ostaje da se vidi", rekao je Jovanović za Tanjug.

Naš cilj je, kako podseća, ono što i potvrđuje Rezolucija 1244 SBUN, a to je da je Kosovo deo suvereniteta Srbije, a njihov da je to svršen čin i nezavisnost koja ne može da se negira.

Kako ističe "njihovo shvatanje kompromisa je malo drukčije, jer ono pretpostavlja naše priznanje nove realnosti uz simbolični koncesioni prostor", ali kaže da prostor za razgovore ostaje.

Jačanje evroatlantske pozicije na Balkanu uključuje ulazak u NATO, a to nije predmet našeg interesovanja

On je ukazao da je od velikih geostrateških interesa Pompeo naglasio interes za jačanje evroatlantske pozicije na Balkanu, što, prema njegovim rečima, uključuje ulazak u NATO, a to nije predmet našeg interesovanja.

"Pretpostavljam da će Amerika da bude u rivalstvu sa drugim velikim silama koje jačaju svoj uticaj na Balkanu. Mi se kao neutralna zemlja suočavamo sa problemom vezano za Kosovo, ali istovremeno i sa jačanjem našeg značaj u očima Amerike i drugih s obzirom na dinamičnu promenu odnosa snaga u svetu i činjenicu da mi jačanjem kontakata sa svima osnažujemo položaj suverene zemlje, ali i kao pregovarača kada je u pitanju Kosovo", dodao je dalje.

"Da bismo došli do kompromisa moramo doći na pola puta. To otvara razna pitanja uključujući i pitanje teritorijalne kompenzacije Srbije u slučaju da njihovi zahtevi budu preveliki u pogledu Kosova", kazao je Jovanović.

On smatra da u svakom slučaju, prvim susretom treba biti ohrabren, ali ne treba izvoditi preterane optimističke zaključke da je put do rešenja utrt i da ćemo lako doći do njega.

"Biće veoma složeno i neizvesno do kraja, zavisno od toga kako će se dalje kretati barometar američke spoljne politike uopšte, a u ovom delu sveta posebno", kazao je Jovanović.

Kada je reč o ulozi EU, Jovanović ističe da je Unija bila uvek rezervni igrač, i da je SAD uvek imala dopunsku ulogu, te je uvek u trenucima jugoslovenske krize uskakala i demonstrirala svoju moć, uključujući i nad Briselom, dokazujući mu da je nedorastao i da je mlađi partner Amerike koja treba da se sluša i uvažava.

"I Briselski sporazumi su bili pod prismotrom Amerike i ništa nije moglo da se radi bez prethodnog njenog klimanja glavom. Ali, nisu proizveli konačan efekat jer autoritet Amerike nije punom snagom stao iza toga. S druge strane, ponude nama bile su simbolične i tu nije moglo biti nikakvog trajnog i ozbiljnog kompromisnog rešenja", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.