Identifikovana dva marinca koja su urinirala po mrtvim talibanima

Izvor: Blic, 13.Jan.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovana dva marinca koja su urinirala po mrtvim talibanima

VAŠINGTON - Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tela mrtvih talibana u Avganistanu, su identifikovani, saopštio je zvaničnik mornarice SAD.

Ovaj neimenovani zvaničnik rekao je u četvrtak uveče da vojska smatra da je snimak, koji je postavljen na internetu, autentičan, zbog čega je pokrenula istraga.

Na snimku na "Ju tjubu", koji traje kraće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Dvojica identifikovanih vojnika sa snimka pripadaju jedinici 3. bataljona, 2. mornaričkog puka, koji je učestvovao u brojnim borbenim i mirovnim misijama u Iraku, Avganistanu i bazi Gvantanamo na Kubi, kao i u gašenju požara u Ajdahu.

Bataljon je smešten u vojnoj bazi Ležen u Severnoj Karolini, u kojoj se nalazi oko 40.000 marinaca. Ta jedinica je poslata u Avganistan početkom 2011. godine, a vratila se u septembru ili oktobru, prenose mediji.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai oštro je osudio događaj zabeležen na video snimku i nazvao ga nehumanim činom.

Sa svoje strane, međunarodne snage u Avganistanu (ISAF) su saopštile da vojnici koji se vide na snimku nisu više u Avganistanu, a da je snimljeni čin "neobjašnjiv i u suprotnosti sa visokim moralnim standardima" koji se očekuju od koalicionih snaga.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti taj incident.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Identifikovani američki vojnici

Izvor: B92, 13.Jan.2012

Vašington -- Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tela mrtvih talibana u Avganistanu, su identifikovani...Kako je saopštio zvaničnik mornarice SAD vojska smatra da je snimak, koji je postavljen na internetu, autentičan, zbog čega je pokrenula istraga...Na...

Nastavak na B92...

Identifikovana dvojica sa skandaloznog snimka

Izvor: Mondo, 13.Jan.2012

Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tela mrtvih talibana u Avganistanu, identifikovana su, saopštio je danas zvaničnik mornarice SAD.

Nastavak na Mondo...

Moral ''uvođenja demokratije''

Izvor: RTV Pink, 13.Jan.2012

Identifikovana dva vojnika sa skandaloznog snimka . . . Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tela mrtvih talibana u Avganistanu, identifikovana su, saopštio je danas zvaničnik mornarice SAD.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.