Identifikovani američki vojnici

Izvor: B92, 13.Jan.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovani američki vojnici

Vašington -- Najmanje dvojica od četvorice američkih marinaca, koji se vide na snimku kako skrnave tela mrtvih talibana u Avganistanu, su identifikovani.

Kako je saopštio zvaničnik mornarice SAD vojska smatra da je snimak, koji je postavljen na internetu, autentičan, zbog čega je pokrenula istraga.

Na snimku na "Jutjubu", koji traje kraće od 40 sekundi, vide se četvorica američkih vojnika kako uriniraju po trojici mrtvih talibana.

Dvojica identifikovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnika sa snimka pripadaju jedinici 3. bataljona, 2. mornaričkog puka, koji je učestvovao u brojnim borbenim i mirovnim misijama u Iraku, Avganistanu i bazi Gvantanamo na Kubi, kao i u gašenju požara u Ajdahu.

Bataljon je smešten u vojnoj bazi Ležen u Severnoj Karolini, u kojoj se nalazi oko 40.000 marinaca. Ta jedinica je poslata u Avganistan početkom 2011. godine, a vratila se u septembru ili oktobru, prenose mediji.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai oštro je osudio događaj zabeležen na video snimku i nazvao ga nehumanim činom.

Međunarodne snage u Avganistanu su saopštile da vojnici koji se vide na snimku nisu više u Avganistanu, a da je snimljeni čin "neobjašnjiv i u suprotnosti sa visokim moralnim standardima" koji se očekuju od koalicionih snaga.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti taj incident.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.