Hovenijer: Ne podržavamo sporazum koji ugrožava suverenitet Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2023, 21:11

Hovenijer: Ne podržavamo sporazum koji ugrožava suverenitet Kosova

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas, posle sastanka u ambasadi SAD u Prištini posvećenog formiranju Zajednice srpskih opština, da Vašington ne podržava nijedan sporazum koji krši ustav tzv. Kosova i da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze.

On je, takođe, istakao da je osnivanje ZSO "hitna i važna stvar", i dodao da tzv. Kosovo mora da ponudi svoju viziju ZSO ''za koju veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima i ustavom Kosova'', prenosi Reporteri.

Ambasador je rekao i da se SAD ''strogo protive stvaranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini''.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo o tri glavna pitanja - ''kako ZSO može da funkvioniše u praksi, kako ZSO može da funkcioniše unutar kosovskog pravnog okvira, kao i kako ZSO može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama''.

Sastanak je organizovan da bi se čula različita mišljenja o formiranju ZSO, rekao je Hovenijer novinarima posle sastanka na kojem su učestvovali predstavnici vlade i predsednice privremenih prištinskih institucija, predsednik skupštine, kao i stranke i predstavnici civilnog sektora.

"Mi smo spremni da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo obezbedili da ovo funkcioniše u najboljoj službi za sve" građane na KiM, rekao je Hovenijer.

Hovenijer je izrazio nadu da će diskusija ''inspirisati obnovljenu posvećenost i osnažiti napore da se radi na osnivanju ZSO''.

To SAD smatraju ključnim dok, kako je rekao, ''Kosovo gradi svoju pravu budućnost kao suverena, multietnička, demokratska i nezavisna zemlja koja je u potpunosti integrisana u evropske i evroatlantske strukture''.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.