Foke ubile Bin Ladena i njegove ljude nenaoružane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Foke ubile Bin Ladena i njegove ljude nenaoružane

ISLAMABAD/VAŠINGTON -

Britanska agencija Rojters objavila je fotografije napravljene sat vremena posle akcije američkih "foka" i ubistva Bin Ladena u Pakistanu, na kojima se vide tri ubijena muškarca, ali ne i oružje.

Na fotografijama koje je napravio jedan pripadnik pakistanske službe bezbednosti, koji je ušao u kompleks posle napada, ne vidi se Bin Laden, već dva muškarca obučena u tradicionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pakistansku odeću i jedan u majici, kako leže u krvi. Pored njih se ne vidi nikakvo oružje.

Američki funkcioneri pokušali su da suzbiju skepticicizam oko američke verzije akcije protiv Bin Ladena, insistirajući da je lider Al Kaide ubijen tokom pucnjave u kompleksu u kome se skrivao nedaleko od Islamabada, navodi Rojters.

Uprkos pritiska javnosti i sopstvenih saradnika da objavi fotografije Bin Ladena, američki predsednik Barak Obama to odbija, navodeći da bi fotografije mogle poslužiti raspirivanju nasilja i kao sredstvo propagande ekstremista.

"Mislim da bi s obzirom na prirodu tih fotografija to predstavljalo izvestan rizik po bezbednost", izjavio je Obama u emisiji "60 Minuta" televizijske mreže "Si-bi-es."

Bela kuća provobitne dezinformacije o tome da je Bin Laden bio naoružan, pripisuje pometnji i suženoj percepciji učesnika u akciji, koja je uobičajena za takve situacije.

Pozivajući se na američke zvaničinike, televizijska mreža En-bi-si juče je objavila je da su četvorica od pet ljudi ubijenih u operaciji, uključujući Bin Ladena koji je pogođen u glavu, bili nenaoružani i da nisu ispalili nijedan hitac, što se razlikuje od prvobitne zvanične verzije da su američki komandosi bili angažovani u oružanoj borbi protiv Bin Ladena i njegove pratnje.

Vest da je Bin Laden bio nenaoružan u trenutku ubistva navelo je neke u Evropi, a posebno Bliskom Istoku da optuže Vašington za kršenje međunarodnog prava, navodi Rojters, napominjući da u SAD malo ko dovodi u pitanje ispravnost te operacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.