Državni sekretar SAD: Dijalog Srbije i Kosova je jedini put napred

Izvor: VOA, 15.Mar.2024, 22:07

Državni sekretar SAD: Dijalog Srbije i Kosova je jedini put napred

vašington — Dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU je jedini održiv mehanizam i jedini put napred, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken. "Potrebno nam je da vidimo da Kosovo i Srbija konstruktivno i u dobroj veri stabilizuju svoje odnose i napreduju na tom putu, da ne dižu tenzije, da se bolje koordinišu, budu transparentniji prema međunarodnim partnerima, implementiraju sve obaveze koje imaju u dijalogu", rekao je Blinken u Beču nakon sastanka sa austrijskim šefom diplomatije Aleksandrom Šalenbergom. Najviši američki diplomata je govorio o dijalogu u Beču na dan kada je u Beogradu održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Lajčak i Vučić razgovarali su o situaciji na Kosovu nakon ukidanja dinara i nastavku dijaloga 19. marta. U Prištini je bio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je sa kosovskim vlastima takođe razgovarao o ukidanju dinara i drugim aktuelnim pitanjima. Državni sekretar SAD je u Beču rekao da Amerika sa Austrijom sarađuje na mnogim regionalnim pitanjima koja su ključna i prioritetna, uključujući i Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. "Jedna od stvari koja nam nije potrebna, koja nije potrebna Evropi i posebno ljudima na Zapadnom Balkanu - je da se vrate u devedesete. Zahvaljujući angažmanu i vođstvu Austrije, krećemo se u drugom, pozitivnom smeru u kojem Zapadni Balkan postaje integrisan u Evropu. Delimo vizuju demokratskog, uspešnog i mirnog regiona integrisanog u ostatak Evrope", kazao je američki diplomata. Blinken je pozdravio odluku Evropske komisije da otvori pregovore sa BiH. "Podržavamo taj put i ohrabrujemo lidere BiH da prevaziđu podele i sprovedu reforme na putu ka EU", rekao je američki diplomata.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Blinken: Kosovo i Srbija da sprovedu obaveze preuzete u dijalogu uz posredovanje EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2024, 00:15

Američki državni sekretar Antoni Blinken zatražio je od Kosova i Srbije da sprovedu sve obaveze preuzete u dijalogu kojim posreduje Evropska unija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.