Dačić: SAD podržava stav Srbije da pitanje Kosova i Metohije nije završeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: SAD podržava stav Srbije da pitanje Kosova i Metohije nije završeno

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se Sjedinjene Države zalažu za kompromisno rešenje, koje bi imalo u vidu i interese Srbije", izjavio je šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, za RTV.

U izjavi za RTV, ministar Dačić je rekao da kada je razgovarao sa Boltonom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Bolton mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da Sjedinjene američke države ništa nisu tražile od nas jer, kako je kazao Dačić, oni znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini. Napominje da je nepotrebno pričati o svemu jer, ukoliko se usvoji odluka o tome da se ide na izbore na Kosovu, onda nikakav dijalog ne može biti nastavljen sve dok se ne završe izbori i dok ne budu konstituisani novi organi vlasti, kaže ministar.

"Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je neophodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis", rekao je Dačić za Tanjug.

Komentarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

"To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koje su dolazile od nekadašnje američke administracije", ocenjuje Dačić.

Jovanović: Postoji nesaglasnost u pogledu cilja i sadržine kompromisa,

Za bivšeg ministra spoljnih poslova, Vladislava Jovanovića, susret Pompeo-Vučić je značajan jer je, kaže, to prvi sadržajan susret koji imamo sa američkom administracijom.

Jovanović smatra da osim toga, postoji nesaglasnost u pogledu cilja i sadržine kompromisa, napominjući da je naš cilj ono što je u rezoluciji 1244 a to je da je Kosovo deo suvereniteta Srbije.

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" - Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota - onu vođenu pre 20 i 30 godina.

Zato je, kaže on, sastanak Vučića i Pompea važan i bitan - da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavak dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se sa Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

"Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše ... To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem, da nešto ne može, traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen", rekao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: SAD podržava stav Srbije da pitanje KiM nije završeno

Izvor: RTS, 21.Avg.2019

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog dražavnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić....

Nastavak na RTS...

Naslovne strane za četvrtak, 22. avgust 2019. godine

Izvor: Beta, 22.Avg.2019, 09:14

Dnevne novine na naslovnim stranama izdanja za 22. avgust, pišu o susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, privodjenju tužiteljke Katice Janeve u aferi "Reket" koja potresa Severnu Makedoniju i o drugim temama.ALO  -  Pod naslovom "Niko neće da...

Nastavak na Beta...

STANKOVIĆ ZA PINK: Srbija se ponaša uzdržano, racionalno i odmereno, ali se istovremeno bori za sebe - Tako nešto dobija pažnju Amerike (VIDEO)

Izvor: RTV Pink, 22.Avg.2019

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD-a Majka Pompea pokazao da Amerika Srbiju stavlja u red onih zemalja koje su dovoljno hrabre da se bore za svoje interese uprkos suprotnostima sa američkom politikom.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.