Bajden okreće Vučića od Rusije

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden okreće Vučića od Rusije

Potpredsednik SAD Džozef Bajden želi da ubedi premijera Srbije Aleksandra Vučića da oslabi veze s Rusijom, piše "Zidojče cajtung".

Nemački dnevnik navodi da je to cilj koji prvi zamenik američkog predsednika Baraka Obame ima za vreme posete srpskog premijera Vašingtonu.

"Drugi čovek Bele kuće brzo donosi odluke", piše list i ukazuje da je Bajden pozvao Vučića, odmah posle saznanja da će Srbija učestvovati na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vojnoj paradi u Moskvi, koju je Zapad bojkotovao.

"To se, na prvi pogled, čini kao da ima malo šansi za uspeh: na kraju, Srbija važi kao klijent Moskve, srpski predsednik Tomislav Nikolić rado nagrađuje predsednika Vladimira Putina, a Srbija, i kao kandidat za EU, izbegava da uvede sankcije Rusiji. Pri tome je Amerika kod mnogih Srba neomiljena, zato što je kao predvodnička snaga NATO-a u bombardovanju 1999. godine prisilila Srbiju da okonča rat za Kosovo", piše "Zidojče cajtung".

Na drugi pogled, međutim, ima Srbija osnova da popusti svoje veze sa Moskvom, piše list i navodi da, uprkos bratskoj retorici, Beograd ne uživa poseban status kod Moskve. Još pre nego što je ruska privreda zbog sankcija i pada cena ulja počela da tri posledice Putin je, navodi list, najčešće odbijao molbu Srbije za sveobuhvatne kredite i drugu privredu podršku.

List navodi da će se Vučić u Americi, osim s političarima, sastati i s predstavnicima vodećih američkih firmi, poput "Dženeral elektrika".

U tekstu se, takođe, pominje da bi Srbija mogla ostaviti vreme za donošenje svojih odluka i da uskoro, kao sledeći visoki gost, dolazi u Beograd kancelarka Angela Merkel. Ona će, kako je ovom listu rečeno u diplomatskim krugovima, početkom jula posetiti Albaniju, Bosnu i Srbiju.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.