Ambasador u Vašingtonu: Nada u pozitivan razvoj odnosa sa SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador u Vašingtonu: Nada u pozitivan razvoj odnosa sa SAD

VAŠINGTON - Ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić izjavio je da su odnosi dveju zemalja dobri i da očekuje pozitivan razvoj odnosa s novom američkom administracijom, ali je izrazio razočaranje nivoom američkih investicija u Srbiji, a posebno odlukom kompanije "Ju Es Stil" da zatvori dve visoke peći u Smederevu.

Vujačić, koji u aprilu odlazi s mesta ambasadora u Vašingtonu, ocenio je da su" bilateralni odnosi u poslednjih šest godina bili veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobri", preneo je "Glas Amerike".

Skinuti sa liste "otpadničkih zemalja"

"Uspeli smo da odmrznemo našu imovinu, i privatnu i državnu, da normalizujemo trgovinske odnose, da obnovimo sistem preferencija, kao i izvršnu naredbu kojom se omogućava izvoz američkog naoružanja u Srbiju, što znači da je Srbija skinuta sa liste otpadničkih zemalja", rekao je Vujačić u izlaganju u vašingtonskom Centru Vudro Vilson.

On je pomenuo aktivnosti srpskog kokusa u Kongresu, podsetivši da je doskorašnji član kokusa, kongresmen Ram Emanuel, postao šef osoblja Bele kuće.

Ambasador je naglasio da to nije jedini razlog zbog koga očekuje pozitivan razvoj odnosa s novom američkom administracijom.

Ju Es Stil kao razočaranje

Vujačić je, takođe, ukazao na posete nekoliko visokih zvaničnika Srbije Vašingtonu, dobru saradnju Vojske Srbije s Nacionalnom gardom američke države Ohajo, kao i na bratimljenje Beograda i Čikaga.

Ambasador je, međutim, ocenio da američke investicije u Srbiji nisu bile na zadovoljavajućem nivou, a jedno od krupnih razočaranja bila je, kako je rekao, odluka kompanije Ju Es Stil da zbog teške ekonomske situacije zatvori dve visoke peći u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.