AMERIKA NIKADA NIJE BILA OVOLIKO LJUTA NA KURTIJA Poruka iz Vašingtona: Teško da ćete vratiti naše poverenje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2023, 10:57

"AMERIKA NIKADA NIJE BILA OVOLIKO LJUTA NA KURTIJA" Poruka iz Vašingtona: Teško da ćete vratiti naše poverenje!

U Prištini su u ponedeljak i utorak boravili specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid, izjavio je da "SAD nikada nisu bile toliko ljute na vladu Kosova" i da je to "prilično uznemirujuće".

Frid je za Radio Slobodna Evropa na albanskom rekao da su premijer privremenih prištinskih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Aljbin Kurti i njegov tim uzimali američku podršku zdravo za gotovo i zloupotrebili američko poverenje na način koji će im biti teško da poprave. 

- Jasno je da Kosovo ignoriše zabrinutost Sjedinjenih Država i da se ponaša na način koji mi ne ohrabrujemo - rekao je Frid, dodajući da nikada nije video američku administraciju tako ljutu na vladu tzv. Kosova.

On je dodao da je američka vlada govorila Prištini da ne pravi problem na severu KiM, ali da da je prištinska vlast to ignorisala.

- Rezultati su upravo ono na šta smo ih upozorili. Ne sumnjam u ovo što kažem. Inače, ne mogu da objasnim zašto bi američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i izaslanik Gabrijel Eskobar bili toliko iznervirani.  Pretpostavljam da imaju svoje razloge, koji su zasnovani na činjenici da je Kurti ignorisao njihova upozorenja i uzimao podršku SAD zdravo za gotovo - što je bilo pogrešno i iznenađujuće - istakao je Frid.

Lajčak je izjavio je da su on i Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.