Vašington uveo sankcije iranskom generalu - nadgledao masakr 148 Iranaca bez odbrane

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington uveo sankcije iranskom generalu - "nadgledao masakr 148 Iranaca bez odbrane"

Američke vlasti uvele su danas sankcije jednom iranskom visokom zvaničniku ocenjujući pored toga da Teheran radi na smirivanju bilateralnih vojnih tenzija.

Američki izaslanik za Iran Brajan Huk izjavio je da se sankcije odnose na generala Hasana Šahvarpura, optuženog za "krvavu represiju" demonstrancija u novembru u gradu Mahšahr.

Huk je rekao da je general "nadgledao masakr 148 Iranaca bez odbrane" na području Mahšahra na jugozapadu Irana.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, SAD su dobile 80.000 poruka nakon zahteva iranskom narodu da sa američkom vladom podele video snimke, fotografije i svedočenja o represiji.

"I dalje smatramo da su predstavnici režima (Irana) odgovorni za kršenja ljudskih prava", dodao je Huk.

Sankcije protiv generala se odnose na zabranu ulaska u američku teritoriju, što je simbolična mera pošto su vlasti SAD već do sada Irancima znatno pooštrile mere ulaska na njihovu teritoriju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.