Zbog lažnih ruskih tenkova paljba i po ZDF

Izvor: Mondo, 17.Feb.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog lažnih ruskih tenkova "paljba" i po ZDF

Građanska medijska grupa uložila je zvaničnu prijavu protiv nemačke televizije ZDF koja je objavila fotografije "ruskih tenkova u Ukrajini", koji su zapravo bili snimci iz Južne Osetije iz 2008. godine.

Foto: Twitter

Prijava je usledila samo nekoliko dana nakon što je američki senator Džim Inhof pobesneo kada je shvatio da su ga vlasti iz Kijeva prevarile podmetnuvši mu iste fotografije kao "dokaz ruske invazije". Ukrajinska podvala

Ova prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nadovezala se na ozbiljan "gaf" američkog senatora Džima Inhofa, koji je u američkom Kongresu sa sličnim fotografijama 11. februara "dokazivao" rusko prisustvo u Ukrajini. Samo dan nakon što je tvrdio da je "ono što se dešava u Ukrajini jednako loše kao u Islamskoj državi, Siriji i na drugim mestima", Inhof je morao da "aterira" i da izda zvanično izvinjenje. Utvrdilo se da se radi o starim fotografijama iz Južne Osetije koje su mu, kako je rekao, podvalili članovi ukrajinskog parlamenta.

Ovoga puta, zbog istih "dokaza" i "izvora", na udaru se našao jedna od najvećih nemačkih TV kuća, javlja Russia Today.

Grupa koja nadzire nemačke medije, znana i kao Stalni otvoreni komitet za praćenje medija (Permanent Open Committee of Media Monitoring), je prijavila ZDF (Zweiten Deutschen Fernsehens) za "lažno izveštavanje o situaciji u istočnoj Ukrajini", prenosi Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Prijava se konkretno odnosi na prilog ZDF o sastanku lidera Nemačke, Ukrajine i Rusije u Minsku, u kome je uz sporne fotografije stajao natpis "ruska oklopna vozila se kreću kroz Isvarino u regionu Luganska, 12. februara 2015. godine" a sve uz citiranje ukrajinskog vojnog portparola Andreja Lisenka.

Medijska grupa je utvrdila da je fotografija, za koju RT veruje da je iz 2008. godine iz rusko-gruzijskog konflikta u Južnoj Osetiji, već korišćena u jednom korejskom blogu u 2009. godini.

Diese Programmbeschwerde war zu erwarten: https://t.co/b9oyskQsDD Gibt's noch eine Reaktion vom @ZDF? pic.twitter.com/KGMw9r7WUS

— Matthias Meisner (@MatthiasMeisner) February 14, 2015

U svojoj prijavi Otvoreni komitet kaže da bi "bilo interesantno znati zašto je takva slika, koja nema nikakve veze sa vešću (o sastanku lidera Rusije, Nemačke i Ukrajine), ponavljana osim ukoliko treća strana ne bi trebalo da se ubedi o "invaziji ruskih oklopnih snaga".

Maren Miler, osnivač Otvorenog komiteta, kaže da je medijsko pokrivanje događaja iz istočne Ukrajine u Nemačkoj doseglo "visine fantazije" i da većinu izveštaja ne bi trebalo "uzimati za ozbiljno".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nemački ZDF uklonio lažnu sliku o „invaziji ruskih tenkova“ u Ukrajini

Izvor: 011vodič.com, 17.Feb.2015

Nakon žestoke kritike nemačka državna TV ZDF(drugi program nemačke TV) je uklonila propagandni materijal emitovan 12.februara 2015 godine u prilogu:“Kijev javlja invaziju ruskih tenkova“.. Nemačka propaganda je objavila „dokaz“ sliku na kojoj se vide ruski tenkovi koja „dokazuje rusku...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.