Zaharova: Status Ukrajine kao partnera NATO-a podstiče destruktivnu politiku Kijeva

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2020, 09:42

Zaharova: Status Ukrajine kao partnera NATO-a podstiče destruktivnu politiku Kijeva

Ukrajina je dobila status partnera NATO-a širokih mogućnosti iz političkih razloga, a takva odluka podstiče destruktivnu politiku Kijeva, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Bez obzira na to šta u NATO-u govore povodom te odluke, politička pozadina je očigledna  u uslovima kada Kijev otvoreno sabotira realizaciju Minskih sporazuma, o čemu su u Alijansi i sami više puta govorili. Kijev nastavlja da vodi rat u Donbasu. Odluka se ne može protumačiti drugačije nego kao ciljano podsticanje destruktivne politike ukrajinskih vlasti“, istakla je Zaharova. Prema njenim rečima, „dajući nove bonuse, članice NATO-a u stvari pokazuju svoju nezainteresovanost za rešavanje sukoba u Ukrajini“.   „U suprotnom, biće teško da nastave da plaše stanovnike izmišljenom ruskom pretnjom i da realizuju vojno jačanje istočnog krila Saveza“, konstantovala je diplomata. Podsetimo, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je nedavno obelodanio da je Kijev dobio status partnera NATO-a širokih mogućnosti. ​Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u zemlji. Prema poslednjim podacima UN-a, u sukobu je do sada stradalo oko 13.000 ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.