Zabrinutosti oko Ukrajine povećavaju želju regiona za članstvom u NATO-u

Izvor: Southeast European Times, 08.Maj.2014, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutosti oko Ukrajine povećavaju želju regiona za članstvom u NATO-u

Navodeći svoje zabrinutosti vezane za događaje u Ukrajini, visoki zvaničnici iz jugoistočne Evrope kažu da je članstvo u NATO-u ključni politički prioritet za region.

08/05/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 8.5.2014.

Dok separatisti koje podržava Kremlj planiraju ilegalni referendum koji preti da podeli Ukrajinu, zvaničnici kažu da članstvo u NATO-u postaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sve privlačnije mnogim zemljama regiona.

„Put kao ostvarenju toga posut je preprekama, ali članstvo u NATO-u bilo bi značajan korak u pravom smeru. Baš kao Ukrajina, Balkan je u odlučujućem političkom trenutku i važno je da region napravi ispravan sledeći korak“, rekao je bugarski ministar spoljnih poslova Kristijan Vigenin na sastanku Grupe Atlantskog saveta za diskusiju koji je nedavno održan u Vašingtonu.

Bivši makedonski premijer Vlado Bučkovski rekao je za SETimes da bi predstojeći samit NATO-a u septembru trebalo da predstavlja priliku za zemlje regiona.

„Da su se Gruzija i Ukrajina ranije pridružile NATO-u, ono što se dogodilo u Gruziji i ono što se sada događa u Ukrajini bilo bi nemoguće. Mislim da ovo treba da bude pouka“, rekao je Bučkovski.

Mnogi na Balkanu pažljivo prate događaje u Ukrajini, gde su separatisti koje podržava Kremlj zauzeli zgrade vlada u mnogim opštinama. Desetine ljudi poginule su u borbama kada su vladine snage reagovale.

Nakon ruskog anektiranja Krima -- koje veći deo sveta ne priznaje iako Moskva u suštini kontroliše to poluostrvo -- pobunjenici sada planiraju referendum tražeći od Kijeva autonomiju.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da Zapad, koji podržava planove Ukrajine da se u celoj zemlji održe izbori 25. maja, neće priznati referendum.

„Odlučno odbacujemo ova ilegalna nastojanja za dalju podelu Ukrajine“, izjavio je Keri nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. „Takve težnje stvoriće još više problema kada su u pitanju napori usmereni za smirivanje situacije.“

On je dodao: „Ovo je zapravo ponavljanje krimskog obrasca i nijedna civilizovana zemlja neće priznati takva obmanljiva nastojanja“.

Prema rečima eksperata, interesovanje za NATO je reakcija na ruske aktivnosti u Ukrajini.

„Izvukavši pouku iz ukrajinskog slučaja, zemlje još više teže članstvu u NATO-u radi očuvanja stabilnosti i odvraćanja pokrenute agresije. Morate se zapitati da li Rusija ima afiniteta da se vrati starim granicama“, rekao je Vasko Nikolovski, profesor MIT Univerziteta u Skoplju, u izjavi za SETimes.

Pristupanje NATO-u donelo bi bezbednost regionu i Evropi, kažu eksperti. [AFP]

Vlasti u regionu kažu da će članstvo u NATO-u takođe imati pozitivan efekat na ekonomsku klimu i da će privući više investicija u region.

„Da bi se održao mir i ublažila ukupna situacija oko Ukrajine, posebno u zemljama zapadnog Balkana, mislim da je završetak procesa proširenja NATO-a u regionu od velikog značaja. Članstvo u NATO-u je vojni, bezbednosni i ekonomski stabilizujući faktor“, kaže Šefik Džaferović, potpredsednik Zajedničke komisije za bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, u izjavi za SETimes.

NATO je u saopštenju za SETimes naveo da situacija u Ukrajini neće uticati na buduće proširenje.

„Kriza u Ukrajini odnosi se na kršenje međunarodnog prava od strane Rusije. Članstvo u NATO-u odnosi se na proširenje bezbednosti i stabilnosti u Evropi i mi ostajemo posvećeni tome“, ukazuje se u saopštenju te organizacije.

Da li članstvo u NATO-u garantuje stabilnost regionu? Zašto? Recite nam šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.