Vimbldon 2023: Ukrajinska teniserka Svitolina iznenađujuća polufinalistkinja, kaže da ju je rat učinio jačom

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 09:02

Vimbldon 2023: Ukrajinska teniserka Svitolina iznenađujuća polufinalistkinja, kaže da ju je rat učinio jačom

"Idem da popijem pivo", izjavila Ukrajinka posle pobede nad favorizovanom Poljakinjom Igom Švojntek.

Ukrajinka Elena Svitolina kaže da ju je rat u njenoj domovini mentalno ojačao nakon što je stigla do iznenađujuće polufinala Vimbldona.

Samo tri meseca posle povratka na teren, pošto je u oktobru dobila bebu, pobedila je prvu nositeljku Igu Švojntek 2:1 u setovima.

Izjavila je da joj je drago što je "donela malo sreće" Ukrajincima i da je rat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promenio njenu perspektivu.

"Dovela sam sebe u stanje da psihički ne shvatam teške situacije kao katastrofu", rekla je ona.

"Ima gorih stvari u životu.

"Mislim da me je rat učinio jačom, mentalno jačom".

"Kad smo se pozdravile na mreži posle meča, rekla sam joj da se nadam da će pobediti na turniru", rekla je Poljakinja, koja je podršku Ukrajini od ruske invazije pokazala tako što je na kapu nosila žutu i ​​plavu traku - boje ukrajinske zastave.

Svitolina i drugi ukrajinski igrači na Vimbldonu i drugim turnirima na travi ovog leta imali su podršku engleskih teniskih organizacija koji su finansirali njihov smeštaj i obezbedili im mesta za trening.

"Zaista sam zahvalna Vimbldonu što su nam pružili dodatnu podršku", rekla je ona.

"Neverovatno je šta je Engleska uradila i čini za Ukrajince. Ne možemo da joj se dovoljno zahvalimo za sve što je uradila", dodala je.

Još se priča i o gestu Svitoline u prethodnom kolu kada se nije rukovala sa beloruskom teniserkom Viktorijom Azarenkom.

Azarenka je prišla mreži posle poraza, ali je Svitolina jasno pokazala nameru da se neće rukovati, pa joj je Beloruskinja rukom pokazala poštovanje.

Ali po izlasku Azarenke sa terena, publika je njoj zviždala, što je Beloruskinja nazvala nepravednim gestom.

Svitolina je rekla da se više neće rukovati sa teniserima Rusije i Belorusije zbog ruske invazije na Ukrajinu koju podržavaju beloruske vlasti.

Ona je pozvala međunarodne sportske organizacije da objasne takav stav ukrajinskih igrača.

"Mislim da bi teniske organizacije trebalo da daju zvaničnu izjavu da se ukrajinski sportisti neće rukovati sa predstavnicima Rusije i Belorusije.

"Ne znam, možda ljudi nešto ne razumeju, možda ne znaju šta se dešava. Verujem da bi takva odluka teniskih organizacija bila ispravna.

"Moj stav je jasan, jasniji ne može da bude", dodala je.

U drugim zemljama, međutim, poput Francuske, publika je drugačije reagovala, negodujući protiv ukrajinskih teniserki koje odbijaju da se rukuju sa ruskim ili beloruskim protivnicama.

Iga Švjontek je ranije pozvala na suspenziju ruskih i beloruskih tenisera i teniserki.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Tenis,   Pivo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.