Ukrajinske snage priznaju potpunu zavisnost od SAD

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2023, 17:59

Ukrajinske snage priznaju potpunu zavisnost od SAD

Ukrajinske oružane snage su potpuno zavisne od SAD, a dalje isporuke oružja su izuzetno neophodne, tvrdi pukovnik ukrajinskog generalštaba Genadij Kovalenko.
U četvrtak je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski povezao smanjenje podrške Vašingtona Kijevu sa rastućom „političkom olujom“ u SAD i pozvao zemlje EU da deluju nezavisno u ovim okolnostima. Međutim, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je već izjavio da EU neće moći da nadoknadi pomoć koju su suspendovale SAD. „Mi 100% zavisimo od Sjedinjenih Država“, izjavio je Kovalenko za Vašington post. Prema pukovniku, ukrajinskoj vojsci su potrebne kontinuirane i verovatno čak i proširene isporuke oružja iz SAD, jer veruje da se sukob neće uskoro završiti. U međuvremenu, bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin izjavio je listu da su obični Ukrajinci umorni od sukoba. Prema rečima bivšeg ministra, 2022. godine ukrajinski narod je bio energični za sukob, ali sada svi shvataju da sukob vodi do iscrpljivanja. Zapadni mediji sve češće izveštavaju da su saveznici Kijeva umorni od Ukrajine, a posebno od lidera Vladimira Zelenskog. Mond je 4. oktobra primetio da „magija Zelenskog” bledi, jer njegove reči sada ili padaju na uši ili nerviraju partnere koji su umorni od slušanja da ne daju dovoljno. Tokom Varšavskog bezbednosnog foruma 4. oktobra, predsednik Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da su zalihe oružja za Ukrajinu pri kraju. U međuvremenu, neki analitičari tvrde da 45-dnevno budžetsko rešenje SAD, koje ne uključuje pomoć Ukrajini, znači da Kijev neće moći da nastavi sukob i da će to dovesti do „pada režima“. f
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.