Ukrajinska pobednica za pesmu Evrovizije proglašena izdajnicom zbog posete Krimu 2015. godine

Izvor: Luftika.rs, 06.Mar.2022, 20:15

Ukrajinska pobednica za pesmu Evrovizije proglašena izdajnicom zbog posete Krimu 2015. godine

– Ja sam umetnik, a ne političar – poručila je pobednica ukrajinskog takmičenja za Pesmu Evrovizije koja je zbog političke situacije primorana da odustane od takmičenja, jer nema armiju menadžera i advokata da se odupre svim nacionalističkim napadima, pritiscima i pretnjama na društvenim mrežama.
Pobednica ukrajinskog takmičenja za pesmu Evrovizije, Alina Paš, neće predstavljati svoju zemju na ovom muzičkom takmičenju zbog optužbi da je “ilegalno” posetila Krim >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pre 7 godina.
Alina Paš je samo pet dana nakon što je pobedila (11. februar) na takmičenju za predstavnika Ukrajine na Pesmi Evrovizije 2022. objavila da ipak ne ide u Torino, a razlog za ovakvu odluku otkriva mnogo o stanju u Ukrajini i nacionalizmu koji potpiruju ukrajinske vlasti.
Grupa Kalush Orchestra je osvojila drugo mesto na ukrajinskom takmičenju za pesmu Evrovizije, te je odlučeno da ova grupa predstavlja Ukrajinu umesto Aline Paš.
Predviđanja su da bi ova numera mogla da bude pobednik takmičenja za pesmu Evrovizije, mada nisu bili prvi ni u svojoj zemlji.
Foto: Eurowisionfun Alina Paš je na svom Instagramu objavila post u kojem najavljuje da se povlači sa Pesme Evrovizije 2022 i objasnila zašto je donela ovakvu odluku.
“Ja sam državljanin Ukrajine, poštujem zakone Ukrajine, trudim se da prenesem tradicije i vrednosti Ukrajine u svet. Šta je od svega ispalo uopšte nije ono što sam ja unela u svoju pesmu.
Ja sam umetnik, a ne političar. Nemam armiju PR ljudi, menadžera i advokata da se odupre svim ovim napadima i pritiscima, hakovanju mojih naloga na društvenim mrežama i pretnjama. A nemam ih ni da se odupru potpuno neprihvatljivoj formulaciji koju ljudi koriste i zaboravljanja dostojanstva svih građana Ukrajine.
Ne želim ovaj virtuelni rat i mržnju. Sada je glavni rat onaj strani koji je došao u moju zemlju 2014. godine.
Ne želim više da budem deo ove prljave priče. Teška srca povlačim kandidaturu kao predstavnik Ukrajine na Pesmi Evrovizije. Neverovatno mi je žao.
Kontaktiraćemo UA:PBC i potpisati sva potrebna dokumenta.
Uz napomenu, želim da se zahvalim svima koji me podržavaju i pomažu, koji slušaju moju pesmu i važnu poruku, a ne ogovaraju me. Hvala vam!
Priča se nastavlja sa vama, a na nama je da odlučimo šta će biti
Ujedinimo se! Sada je to važnije nego ikad! ”.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Alina Pash (@alinapash)


Njena izjava dolazi nakon što je ukrajinski emiter UA:PBC odbio da potpiše sporazum da Alina Paš predstavlja Ukrajinu na Pesmi Evrovizije 2022, dok istražuju njeno putovanje na Krim 2015. godine, oblast nad kojom je Rusija preuzela kontrolu 2014. godine.
U Ukrajini postoje stroga pravila za odlazak na Krim. Putovanje na ovo poluostrvo je dozvoljeno samo uz dozvolu i preko ukrajinskih kontrolnih punktova.
Preko Rusije je ilegalno putovati na Krim.
Dokumenti koji su Alini Paš bili potrebni za putovanje na Krim procureli su u ukrajinske medije, nakon čega je ukrajinska Državna granična služba saopštila da nije izdala pomenuta dokumenta, što je otvorilo pitanje o njihovoj verodstojnosti.
Alina je zbog putovanja na kojem je bila pre 7 godina dobijala strašne uvrede i pretnje na društvenim mrežama, čak je optuživana da je neprijatelj Ukrajine.
Da je odluka da Alina ne predstavlja Ukrajinu prljava i politička, svedoči više od 30 hiljada lajkova i skoro 8,500 komentara podrške na ruskom i ukrajinskom jeziku ostavljenih na post kojim je pevačica obelodanila da i pored pobede neće predstavljati svoju zemlju na ovom muzičkom takmičenju.

Ko je Konstrakta, koja je fora sa knjižicom i kome je posvetila pesmu kojom predstavlja Srbiju na Eurosongu?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.