Ukrajinska opozicija: Krenuće na nas vojskom

Izvor: Blic, 01.Feb.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska opozicija: Krenuće na nas vojskom

Ukrajinska opozicija je na sastanku sa evropskim zvaničnicima upozorila na "vrlo izvesnu intervenciju vojske" protiv demonstranata koji više od dva meseca protestuju u Kijevu.

Na to je upozorio jedan od lidera ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk, koji se u Minhenu, gde se održava bezbednosna konferencija, sastao sa evropskim zvaničnicima, medju kojima je bila i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Jacenjuk je "obavestio zvaničnike da je vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvesno da će vlast pribeći sili, uključujući angažovanje vojske", saopštila je stranka bivše premijerke Ukrajine Julija Timošenko, koja je u zatvoru, Batkivščina, na čijem čelu je Jacenjuk.

Ukrajinska vojska je juče pozvala predsednika Viktora Janukoviča da preduzme "hitne mere" radi "stabilazacije" situacije u zemlji.

Za danas je na marginama Konferencije o bezbednosti u Minhenu najavljen sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija s predstavnicima ukrajinske opozicije, medju kojima su Jacenjuk i bivši bokser Vitalij Kličko.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je sinoć da je "duboko uznemirena" zbog nasilja i zastrašivanja u Ukrajini, posebno zbog navoda o mučenju jednog opozicionog aktiviste.

Ukrajinska opozicija već više od dva meseca protestuje zahtevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti Janukoviča zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.