Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2022, 07:03

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zveckanje nuklearnim sabljama; EU razmatra osnivanje misije za obuku ukrajinskih vojnika

Rat u Ukrajini - 181. dan. Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrila situacija oko nuklearke u Zaporožju, dok Antonio Guteres poručuje da zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati. EU razmatra formiranje misije za obuku ukrajinskih vojnika. Ruska Federalna služba bezbednosti optužila je ukrajinske specijalne službe za ubistvo ruske novinarke Darje Dugine.

Glavnokomandujući Oružanih snaga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine Valerij Zalužnji saopštio je da je skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo u ratu sa Rusijom. On, međtuim, nije izneo detalje i nije rekao da li broj stradalih uključuje sve ubijene u borbama, kao što su graničari.

Borbe se nastavljaju, zabeleženi su raketni napadi na Dnjepropetrovsku oblast, Harkov, Nikopolj, region Odese. Dejstvovala je i protivvazdušna odbrana Sevastopolja i oborila jedan dron.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Poljanski zatražio je da se u utorak uveče održi sastanak Saveta bezbednosti UN povodom situacije u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Najveća evropska elektrana u Zaporožju od marta je pod kontrolom ruskih snaga. Međutim, ona se poslednjih nedelja našla pod vatrom, zbog čega je porastao strah od izbijanja nuklearne katastrofe.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je da EU razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od susednih zemalja, što je naišlo na osudu Marije Zaharove.

"Evropska unija će obučavati teroriste i neonacističke militante za režim u Kijevu", navelaje portparolka ruskog MSP-a,

Naslovne strane svetskih medija i dalje zaokuplja ubistvo novinarke Darje Dugine, ćerke filozofa Aleksandra Dugina.

Ruska Federalna služba bezbednosti(FSB) optužila je ukrajinske specijalne službe za ubistvo, dok savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak navodi da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

07.00 - Prvi dokument o garancijama bezbednosti za Ukrajinu krajem avgust

Prvi dokument o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu mogao bi da se pojavi 29. ili 30. avgusta, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rusija objasnila: To možete samo s nama: "Nikad nećete ući u NATO, nisu samoubice"

Izvor: B92, 23.Avg.2022

Bezbednosne garancije Ukrajini mogao je da pruži samo sporazum sa Rusijom, ali su ukrajinske vlasti odbile tu mogućnost...Ovo je ocenio danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev...„Samo sporazum sa Rusijom mogao je da pruži garancije bezbednosti. Ali ukrajinska vlast,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.