Ukrajinska kriza iz dana u dan:Ukrajina dobila preporuku za status kandidata za članstvo u EU; Putin: Operacija iznuđena, zadaci će biti ispunjeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2022, 06:45

Ukrajinska kriza iz dana u dan:Ukrajina dobila preporuku za status kandidata za članstvo u EU; Putin: Operacija iznuđena, zadaci će biti ispunjeni

Vojna dejstav u Ukrajini – 114. dan. Vode se žestoke borbe za Severodonjeck, a u fokusu je fabrika "Azot" u kojoj se nalazi više od 550 civila. 

Ukrajinski predsednik poručuje zapadnim partnerima da "što više oružja pošalju, to će Ukrajinci pre osloboditi svoje teritorije".

16.37 - Teška odluka o operaciji u Ukrajini iznuđena, zadaci će biti ispunjeni

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je danas da je specijalna vojna operacija u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja.

16.04 - Sankcije protiv Rusije nerazumne i nepromišljene, sopstvenoj ekonomiji naneli težak udarac svojim rukama

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas sankcije protiv Rusije kao nerazumne i nepromišljene.

15.57 - Ukrajina dobila zajam od 770 miliona dolara od MMF-a

Ukrajina je dobila zajam od 770 miliona američkih dolara po povlašćenim uslovima od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

15.26 - Putin: Zemlje 'zlatne milijarde' sve ostale smatraju drugom rasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na to da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene.

15.04 - Šef Gasproma Aleksej Miler: Rusija će odrediti konture nove ekonomske strukture sveta

Svetska ekonomija prolazi kroz globalnu tektonsku promenu, pri čemu roba postaje vrednija od novca, kaže šef ruskog državnog energetskog giganta Gasproma, Aleksej Miler, dodajući da od sada važi stav "naš proizvod, naša pravila".

14.49 - LNR: Deo Ukrajinskih snaga u fabrici Azot počeo da se predaje

Deo ukrajinskih snaga utvrđenih u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku počeo je da se predaje, izjavio je danas pripadnik policije samoproglašne Luganske narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

14.23 - Pušilin:Odluku o pristupanju DNR Rusiji mora doneti narod

Odluka o mogućem pristupanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Rusiji mora da bude doneta na osnovu volje naroda, izjavio je danas predsednik DNR-a Denis Pušilin u intervjuu za TAS S na marginama Sankt Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

13.22 - Zelenski: Odluka Evropske komisije pomoći će Ukrajini da pobedi rusku invaziju

Odluka Evropske komisije da preporuči da Ukrajini bude odobren statusa kandidata za Evropsku uniju pomoći će Kijevu da pobedi rusku invaziju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

13.14 - Peskov: Kremlj ceni Makronov pristup rešavanju problema

Kremlj veoma ceni opredeljenje francuskog predsednika Emanuela Makrona da se konceptualne razlike rešavaju za pregovaračkim stolom, izjavio je danas na konferenciji za medije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.34 - Evropska komisija: Ukrajini status kandidata

Evropska komisija danas je preporučila Evropskoj uniji da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, dok će od Gruzije biti zatraženo da ispuni određene uslove pre nego što dobije taj status, preneo je danas Rojters.

11.08 - Moskva: NATO vidi Istočnu Evropu kao buduće poprište rata

NATO vidi istočnu Evropu kao najverovatnije poprište rata, o čemu svedoče vežbe alijanse u regionu, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

11.04 - Makron: Treba razgovarati s Rusijom o izlasku žita iz Odese

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je otvoren za razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u okviru napora da se postigne dogovor o otvaranju puta za izlazak ukrajinskog žita iz luke Odesa, ali da smatra da male šanse da se dođe do sporazuma.

10.50 - Dve osobe poginule, 20 ranjeno u ruskom napadu na Nikolajev

Rusija je jutros raketirala grad Nikolajev na jugu Ukrajine, a u napadu su ubijene dve osobe i ranjeno najmanje 20, uključujući jedno dete, saopštio je guverner tog regiona Vitalij Kim.

10.21 - Gajdaj: Evakuacija civila iz Azota trenutno nemoguća

Evakuacija 568 civila koji se kriju u bunkerima ispod hemijske fabrike Azot u Severodonjecku trenutno je nemoguća zbog granatiranja i žestokih borbi, izjavio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Gajadaj.

09.29 - Gradonačelnik: Donjeck pod napadom ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe napadaju severozapad grada Donjecka, rekao je danas gradonačelnik Aleksij Kulemzin.

07.58 - Selo u ruskoj Kurskoj oblasti granatirano iz Ukrajine

Selo Gordejevka u ruskoj Kurskoj oblasti na granici sa Ukrajinom granatirano je jutros sa ukrajinske teritorije, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt.

06.52 - Makron: Ukrajina sama donosi odluku o teritorijalnim ustupcima

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za televiziju TF1 tokom posete Kijevu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

[RAT U UKRAJINI] U Ukrajini se vodi artiljerijski rat, veliki gubici ukrajinske vojske, nedovoljne i spore isporuke naoružanja i vojne opreme

Izvor: TangoSix.rs, 17.Jun.2022

Već nekoliko nedelja glavne i najžešće borbe rata u Ukrajini vode se na severoistoku i istoku zemlje, uz i dalje minimalna ruska napredovanja, što ukrajinska strana i priznaje. Izveštaji sa terena govore da je najžešće u gradu Severodonjecku u kome Rusi drže većinu urbanih delova grada. Tvrde...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.