[RAT U UKRAJINI] U Ukrajini se vodi artiljerijski rat, veliki gubici ukrajinske vojske, nedovoljne i spore isporuke naoružanja i vojne opreme

Izvor: TangoSix.rs, 17.Jun.2022, 08:47

[RAT U UKRAJINI] U Ukrajini se vodi artiljerijski rat, veliki gubici ukrajinske vojske, nedovoljne i spore isporuke naoružanja i vojne opreme

Već nekoliko nedelja glavne i najžešće borbe rata u Ukrajini vode se na severoistoku i istoku zemlje, uz i dalje minimalna ruska napredovanja, što ukrajinska strana i priznaje. Izveštaji sa terena govore da je najžešće u gradu Severodonjecku u kome Rusi drže većinu urbanih delova grada. Tvrde da se u industrijskoj zoni fabrike ‘‘Azot‘‘ u bezizlaznoj situaciji nalazi oko 2.500 ukrajinski vojnika.
Interesantna informacija dobijena je od glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << snaga generala Valerija Zalužnog koji je izjavio da je linija fronta dugačka 2450 km od kojih se na 1105 km vode aktivna borbena dejstva. Intenzitet borbi u Harkovskoj oblasti se u poslednje vreme značajno povećao, ruske snage povratile su neke ranije položaje severno od Harkova, Ukrajinci su priznali da su se usled veoma jakih artiljerijskih napada morali povući.
Prema pojedinim zapadnim izvorima, Rusija u Ukrajini dnevno potroši oko 50 hiljada granta i raketa kalibra od 82 mm pa naviše. Kada smo već kod artiljerije, u poslednjih desetak dana smo iz različitih izvora mogli da pročitamo koliko se ona obimno koristi u ovom ratu. Zamenik načelnika vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibickij izjavio je za britanski Gardijan da se trenutno vodi artiljerijski rat i da ga ukrajinska strana gubi. On je rekao da ukrajinska vojska dnevno troši od 5 do 6 hiljada projektila i da je odnos broja artiljerijskih oruđa 10 do 15 na prema jedan u korist ruskih snaga. Skibickij je dodao i da je Ukrajina potrošila većinu granata (misli se na sovjetske kalibre) za svoja artiljerijska oruđa i da sada koristi NATO kalibar 155 mm. Sa druge strane, američki Vašington  post, piše da ruska vojska dnevno ispali do 50 hiljada projektila, uključujući artiljerijske rakete, ali i minobacačke granate kalibra od 82 mm pa naviše.
Sve to utiče na velike gubitke u ljudstvu ukrajinske strane, vodeći ukrajinski pregovarač sa Rusijom David Arahamija izjavio je tokom posete Vašingtonu da su dnevni gubici Ukrajine u Donbasu od 200 do 500 poginulih i da bi taj broj mogao dostići 1000. Britanski mediji pišu o tome da su gubici kolosalni, od 600 do 1000 poginulih.
Druge procene su dosta umerenije, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je pre dva dana da dnevno pogine 100 do 200 ukrajinskih vojnika dok je šef komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD Mark Mili rekao da na dnevnom nivou pogine oko 100 Ukrajinaca dok ih 100 do 300 bude ranjeno. Ono što je bitno napomenuti je da Ukrajina gubi i dobar deo iskusnog i obučenog kadra i da je sve više primorana da na front šalje slabije obučeno ili neobučeno ljudstvo koje u borbi lako može da pogine, što je takođe potvrdio i priznao ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.
Francuska samohodna haubica CAESAR u naoružanju ukrajinske vojske. Naoružanje i vojna oprema sa zapada neprekidno stiže u Ukrajinu, međutim, isporuke se ne odvijaju željenim tempom, do sada je ukrajinska vojska izgubila velike količine vojne tehnike koja očigledno ne može biti zamenjena brzo. Kada je u pitanju artiljerija, SAD su saopštile da su do sada isporučile 108 haubica M777 sa 220 hiljada granata, Norveška je isporučila 22 samohodne haubice M109, Francuska 12 samohodnih haubica CAESAR. Od teškog napružanja do sada je isporučeno preko 250 haubica, preko 50 višecevnih lansera raketa i preko 270 tenkova.
Do sada isporučeno međutim ne zadovoljava potrebe Ukrajinaca, prema rečima savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka Ukrajini je za pobedu u konfliktu potrebno dostaviti ukupno 1000 haubica kalibra 155 mm, 500 tenkova, 2000 raznih oklopnih vozila, 300 višecevnih lansera raketa i 1000 bespilotnih letelica. U ruskim krugovima se smatra da bi to u principu bila obnova brojnog stanja tehnike ukrajinske vojske na nivo od pre 24. februara odnosno početka ruskog napada.

 
Rusija iznad Ukrajine koristi veliki broj helikoptera različitih tipova i namena, među njima je naravno i neizbežni srednji transportni višenamenski helikopter Mi-8 koji se koristi za transport i prevoz trupa i tereta, za borbeno traganje i spasavanje, za ubacivanje specijalnih jedinica. Ministarstvo odbrane Rusije je preključe prvi put objavilo da se koristi i novija varijanta za elektronsko ratovanje koja nosi oznaku Mi-8MTPR-1. Kako je navedeno, ovi helikopteri se koriste za ometanje radarskih sredstava PVO protivnika kako bi se omogućilo nesmetano dejsto avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 
Tango Six je u jednom od prethodnih izveštaja o ratu u Ukrajini već preneo, a i oni koji pomno prate ovaj sukob već su do sada mogli da vide da obe strane koriste helikoptere (a Rusi i jurišne avione Su-25) na zanimljiv ali ne od ranije nepoznat način. Radi izbegavanja neprijateljske trupne PVO (pre svega lakih prenosivih raketnih sistema) i smanjenja verovatnoće dovođenja letelice u opasnost od obaranja, posade lansiraju nevođena raketna zrna kalibra 80 i 122 mm pod određenim napadnim uglom čime se ujedno postiže i veći domet ali se donekle pogoršava efektivnost. Međutim, kako se ovim ubojnim sredstvima obično deluje na grupne ciljeve, efikasnost u suštini i nije mnogo smanjena. MORF je pre par dana objavio izuzetno zanimljiv snimak dejstva ruskih jurišnih helikoptera zabeležen termovizijskom kamerom.
The post [RAT U UKRAJINI] U Ukrajini se vodi artiljerijski rat, veliki gubici ukrajinske vojske, nedovoljne i spore isporuke naoružanja i vojne opreme appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.