Ukrajinska kriza iz dana u dan: Poziv Švedskoj i Finskoj da postanu članice NATO-a; Putin: Odgovorićemo istom merom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 06:30

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Poziv Švedskoj i Finskoj da postanu članice NATO-a; Putin: Odgovorićemo istom merom

Sto dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će, ukoliko NATO uspostavi infrastrukturu u te dve zemlje, Rusija odgovoriti istom merom. IAEA saopštila da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi.

Obaveštajna služba ukrajinske vojske saopštila je da je u sreduobavljena razmena 144 zarobljenika, najveća od početka rata.

Vlasti u Hersonskoj oblasti Ukrajine, koju je ruska vojska zauzela u martu, počele su pripreme za referendum o prisajedinjenju Rusiji, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije te oblasti Kiril Stremousov.

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen na samitu NATO-a u Madridu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je drugog dana samita da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.

Sa druge strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je da će, ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu, Rusija odgovoriti istom merom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima koji prate nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, najvećoj u Evropi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Putin: Odgovorićemo istom merom ako NATO rasporedi vojsku u Finskoj i Švedskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2022

Rusija nije zabrinuta zbog mogućeg pridruživanja Finske i Švedske NATO-u, ali će odgovoriti istom merom u slučaju da alijansa rasporedi svoju vojnu infrastrukturu u ovim zemljama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa liderima Centralne Azije u Turkmenistanu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.