Ukrajinska kriza iz dana u dan: NATO obećao dodatne isporuke oružja Kijevu; UN: Blizu smo dogovora o izvozu ruskog amonijaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 07:56

Ukrajinska kriza iz dana u dan: NATO obećao dodatne isporuke oružja Kijevu; UN: Blizu smo dogovora o izvozu ruskog amonijaka

Rat u Ukrajini ušao je u 281. dan. Američki državni sekretar oštro je osudio ruske napade na civile i elektroenergetsku mrežu Ukrajine, nazivajući ih varvarskim činom. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je od vitalnog značaja da se izbegne bilo kakva vrsta vojne konfrontacije između nuklearnih sila. Iz UN-a tvrde da je blizu dogovor o izvozu ruskog amonijaka uz ukrajinskih luka.

Ne prestaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sukobi u Ukrajini, ali se postepeno stabilizuje snadbevanje strujom. Moskva tvrdi da su Ukrajinci pogodili elektranu u ruskoj regiji Kursk. NATO iz Bukurešta poručuje da će pomagati Ukrajini koliko god treba.

U fokusu dvodnevnog sastanka ministara zemalja NATO-a je podrška Ukrajini i ograničavanje uticaja Rusije u njenom susedstvu. Američki državni sekretar oštro je osudio ruske napade na civile i elektroenergetsku mrežu Ukrajine, nazivajući ih varvarskim činom.

"Znamo za taktiku predsednika Putina - da se Ukrajinci smrznu i gladuju, da budu proterani iz domova, da Evropa i svet ostanu bez energenata i hrane i da naša koalicija bude podeljena. Njegova strategija nije i neće uspeti", tvrdi Entoni Blinken.

Ukrajini je Alijansa obećala dodatne isporuke oružja i energetske opreme. Još nema potvrde da li se obećanje odnosi i na američki PVO sistem "patriot", koji Ukrajina uporno traži od zapadnih partnera.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će saveznici nastaviti da šalju oružje Kijevu i da još mnogo treba uraditi do punopravnog članstva Ukrajine u NATO-u.

Moskva upozorava da bi slanjem "patriota" Ukrajini Alijansa postala legitimna meta ruske vojske.

"Formulacija zajedničke izjave govori da je NATO apsolutno nezainteresovan za političko i diplomatsko rešenje. To uključuje davanje blanko podrške režimu u Kijevu i demonizovanje Rusije, kako bi se opravdalo samo postojanje Alijanse", kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

Evropska unija namerava da uspostavi specijalni sud za ruske zločine u Ukrajini. Brisel želi da upotrebi zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine.

15.36 - Čavušoglu: Do rešenja u Ukrajini moguće doći putem diplomatije

Turska smatra da je realno da se kroz pregovore može doći do rešenja situacije u Ukrajini ukoliko se diplomatiji pruži šansa, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

14.35 - Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 50 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 50 ruskih vojnika.

12.37 - Lukašenko: Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče NATO u sukob

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče snage zemalja članica NATO u sukob, dok Belorusija beleži porast provokacija u blizini svoje granice.

12.28 - Peskov: Osudićemo uspostavljanje suda za istragu ruskih akcija u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je danas pozive Evropske unije da se uspostavi sud za ratne zločine zbog ruskih akcija u Ukrajini, rekavši da takvo telo ne bi imalo legitimitet i da je neprihvatljivo za Moskvu.

12.26 - Ukrajinci otpustili inženjera nuklearne elektrane Zaporožje zbog saradnje s Rusima

Ukrajina je otpustila zamenika glavnog inženjera nuklearne elektrane Zaporožje koga je optužila za saradnju s ruskim snagama i izdaju, saopštila je danas ukrajinska državna kompanija Energoatom.

11.16 - Januševič: Herson opet bez struje posle ruskog granatiranja

Nedavno oslobođeni ukrajinski južni grad Herson ostao je bez napajanja električnom energijom nakon granatiranja ruskih snaga, rekao je danas regionalni načelnik Jaroslav Januševič.

10.46 - Lavrov: Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na novim principima, izjavio je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu o evropskoj bezbednosti, preneo je TASS.

09.51 - Moskva: Rezolucija Bundestaga o Holodomoru pokušaj demonizacije Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je rezolucija koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor u Ukrajini od 1932/33. proglašava genocidom nad Ukrajincima, pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.

7.14 - Kineski ambasador: Kina ne isporučuje oružje Rusiji

Kina ne snabdeva Rusiju oružjem, rekao je kineski ambasador u Francuskoj Lu Ša.

7.10 - Zelenski: Pozivam Maska da dođe u Kijev

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je američkog milijardera i vlasnika Tvitera Ilona Maska da poseti Ukrajinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.