Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin uskoro u poseti Donbasu; U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2022, 09:25

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin uskoro u poseti Donbasu; U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

Rat u Ukrajini - 283. dan. Eksplozije sinoć odjeknule gradom Zaporožjem. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je nadu da će Agencija do kraja godine postići dogovor sa Moskvom i Kijevom o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. Nemačka je najavila da će na proleće isporučiti još sedam tenkova "gepard" Ukrajini.

Više od 1.100 Ukrajinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", naveo je Borelj na Tviteru.

Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 meseca, podseća agencijaTas.

U te svrhe, biće iskorišćeno 106,7 miliona evra.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Poprište najtežih borbi i dalje je u Donjeckoj oblasti. U toku je sve intenzivnija diplomatska aktivnost za okončanje desetomesečnog rata.

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je u telefonskom razgovoru od predsednika Rusije Vladimira Putinahitno rešenje sukobai povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

Ruski predsednik poručio je nemačkom kancelaru da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini "destruktivan", istovremeno pozvavši Berlin da preispita svoj odnos.

I Amerika je nagovestila spremnost da razgovara sa ruskim predsednikom, ali pod određenim uslovima. Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne planira da priča sa Putinom, ali da je spreman, u konsultaciji sa NATO saveznicima, da razgovara ukoliko kod njega postoji interesovanje da pronađe način da okonča rat.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tražio je da se ispitaju aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve povezane sa Rusijom. S druge strane, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, u međuvremenu, saopštilo je da jeviše ukrajinskih ambasada i konzulata u inostranstvudobilo "krvave pakete" sa očima životinja. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je da su takvi "pokušaji zastrašivanja uzaludni".

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je nadu da će Agencija do kraja godine postići dogovor sa Rusijom i Ukrajinom o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Nastavlja se vojna pomoć Kijevu. Nemačka je najavila da će na proleće isporučiti još sedam tenkova "gepard" Ukrajini, kako bi joj pomogla da zaštiti gradove i infrastrukturu od ruskih napada.

Evropska unija je, u međuvremenu, i formalno potvrdilaodluku o uvođenju ograničenja cene za naftukoja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU. Bela kuća je pozdravila tu odluku, ističućida će to uticati na ograničenje ruskih prihoda.

15.39 - Kremlj: Putin će posetiti Donbas u dogledno vreme

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće u dogledno vreme Donbas, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.33 - Konašenkov: Ruske snage ubile 60 ukrajinskih vojnika na pravcu Kupjanska

Ruske snage izvele su preventivni udar, sprečivši na taj način ukrajinski napad na pravcu Kupjanska, i pri tome su ubile oko 60 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov.

08.52 - U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, saopštila je kompanija Kijevske elektromreže.

08.03 - Ukrajina: Ruske snage granatirale Herson, grad ostao bez struje

Ruske snage granatirale su Herson, oštećena je električna mreža i grad je ostao bez struje, saopštio je noćas načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.