Ukrajinska kriza: Ruske snage se povukle iz Limana;  Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022, 08:46

Ukrajinska kriza: Ruske snage se povukle iz Limana; Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Dvesta dvadeseti dan rata u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije na kojima je održan referendum. Zapad osuđuje potez Rusije. Zbog pretnje opkoljavanjem, ruske snage su napustile grad Liman i povukle se na rezervne položaje, a lider Čečenije Ramzan Kadirov je ocenio da bi zbog najnovih preokreta na bojnom polju Moskva trebalo da razmotri da u Ukrajini upotrebi taktičko nuklearno naoružanje niskog učinka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik agencije TASS.

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ukrajinska vojska postigla "značajne rezultate" na istoku zemlje i pomenuo je Liman koji je pod kontrolom ruske vojske, ali bez davanja više detalja.

Zelenski je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije tražio ubrzani prijem Ukrajine u NATO.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis napomenuo je da tri baltičke zemlje podržavaju što pre ulazak Ukrajine u NATO.

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je proslava nakon potpisivanja sporazuma o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji. Predsednik Rusije je rekao da je narod doneo odluku na referendumu i da "postoje četiri regiona koja su novi ruski regioni". Evropski lideri osudili su pripajanje četiri oblasti u Ukrajini Rusiji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je aneksija ukrajinskih oblasti nelegalna, a Evropski savet je u zajedničkom saopštenju odbacio i osudio potez Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden je naveo da će SAD "okupiti međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost".

Portparol Gaspromnjefta Sergej Koprijanov rekao je na hitnoj sednici SB UN-a povodom oštećenja na gasovodu Severni tok 1 i Severni tok 2 i izlivanju gasa u Baltičko more da je iscurelo 800 miliona kubnih metara gasa. To je, prema Koprijanovim rečima, ekvivalentno tromesečnom snabdevanju Danske.

21.07 - Zelenski: Nastavljaju se borbe u Limanu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu.

18.49 - Lisek: Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi

Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi, nakon što je zbog curenja tokom nedelje izbačeno na tone metana u Baltičko more, rekao je portparol operatera Urlih Lisek.

17.51 - Borelj: Pristupanje Ukrajne NATO-u sada nije glavno pitanje

Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenio je da pristupanje Ukrajine NATO "u ovom trenutku nije fundamentalno pitanje".

17.44 - Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Lider Čečenije Ramzan Kadirov ocenio je danas da bi zbog najnovih preokreta na bojnom polju Moskva trebalo da razmotri da u Ukrajini upotrebi taktičko nuklearno naoružanje niskog učinka.

17.38 - Zaharova: Kritike da Rusija crta novu mapu Evrope su smešne

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je danas da su smešne izjave koje se plasiraju u evropskim zemljama da je Rusija odlučila da "nacrta novu mapu Evrope".

17.23 - Ruske snage se povukle iz Limana na rezervne položaje

Zbog pretnje opkoljavanjem, ruske snage su napustile grad Liman i povukle se na rezervne položaje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

8.37 - Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

8.34 - Svetska banka: Još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svetska banka je saopštila da će obezbediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara.

8.31 - Energoatom: Ruske snage privele direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna agencija Energoatom.

8.28 - Ukrajina: Raketirana Odeska oblast

Ruske snage raketirale su noćas Odesku oblast, pogođen je industrijski infrastrukturni objekat i nije bilo povređenih, saopštilo je gradsko veće Odese pozivajući se na ukrajinsku Operativnu komandu "Jug".
Pogledaj vesti o: Gasprom,   Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.