Ukrajinska kriza: Odobreno slanje ruske vojske na Donbas; EU usvojila paket sankcija protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 07:16

Ukrajinska kriza: Odobreno slanje ruske vojske na Donbas; EU usvojila paket sankcija protiv Rusije

Savet bezbednosti UN pozvao je na pronalaženje diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu, a EU uvela sankcije Rusiji. Zamrznut je Severni tok 2, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc. Vrednosti ruske i ukrajinske valute su u padu, a cena sirove nafte na sedmogodišnjem maksimumu. Vladimir Putin je dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Donbas. Ne kažem da ćemo odmah tamo slati trupe, poručuje ruski predsednik. Zelenski regrutuje rezerviste, ali kaže da neće biti opšte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mobilizacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je potpisao ukaz kojim priznaje nezavisnost Luganske i Donjecke narodne republike i naložio oružanim snagama da tamo obezbede mir.

Takvu odluku ruskog predsednika odmah su osudile mnoge evropske države, Amerika, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optuživši Moskvu da nastavlja da potpiruje konflikt.

23.58 - Kuleba u Vašingtonu: Udarite jako na rusku ekonomiju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba apelovao je na svet da žestoko cilja rusku ekonomiju zbog, kako je rekao, novog čina agresije usmerene ka ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

23.52 - U Donjecku se čula snažna eksplozija

U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici večeras se čula snažna eksplozija, javlja Donjecka novinska agencija (DAN). Kako se navodi, nije poznato šta je izazvalo eksploziju.

23.36 - Blinken otkazao sastanak sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je otkazao susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, zakazan za četvrtak.

Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Vašingtonu objasnio da je prošle nedelje pristao da se sastane sa Lavrovom kako bi razmotrili pitanja u vezi sa bezbednošću u Evropi, "ali samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu".

23.19 - LNR: Dva civila poginula u granatiranju ukrajinskih snaga

Tokom granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti u samoproglašenoj Luganjskoj Narodnoj Republici (LNR) poginula su dva civila, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

22.30 - Zelenski: Rezervisti dobili poziv, nema opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su vojni rezervisti dobili poziv, ali je isključio opštu mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, javlja Rojters.

22.26 - Rusija uspostavila diplomatske odnose sa LNR i DNR

Rusija je, dan nakon priznavavanja nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), danas uspostavila diplomatske odnose sa tim teritorijama u Ukrajini.

20.32 - Bajden: Nove sankcije Rusiji, ako nastave, sledi još

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden objavio je večeras nove sankcije Rusiji zbog "flagrantnog kršenja međunarodnog prava" zbog invazije na suverenu teritoriju Ukrajine.

"Počeću da uvodim sankcije kao odgovor, daleko iznad koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primenili 2014. I ako Rusija ode dalje sa ovom invazijom, spremni smo da idemo dalje sa sankcijama", rekao je Bajden u Beloj kući, javlja CNN.

20.30 - Stano: EU od Srbije očekuje da se uskladi sa sankcijama Rusiji

Evropska unija će reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, a to se odnosi i na Srbiju, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

19.46 - Moskva najavila evakuaciju ruskih diplomata iz Ukrajine

Rusija će u bliskoj budućnosti evakuisati osoblje iz svog diplomatskog predstavništva u Ukrajini, najavljeno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

19.41 - Tramp: Ovo se ne bi dogodilo u vreme moje administracije

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je povodom krize u Ukrajini kritikovao administraciju aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, rekavši da se sve što se trenutno događa ne bi dogodilo tokom njegove administracije, jer on "dobro poznaje ruskog predsednika Vladimira Putina".

19.14 - Putin: Na Krimu se izjasnio narod, na Kosovu parlament

Situacija u Ukrajini će se smatrati rešenom nakon priznavanja rezultata referenduma o Krimu, posle kojeg je taj region pripojen Rusiji, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin, uporedivši situaciju sa Kosovom i Metohijom.

"Prva stvar koju svi treba da urade jeste da priznaju volju naroda koji živi u Sevastopolju i na Krimu. O tome sam mnogo puta govorio i ponovo ću naglasiti: Po čemu je ovo gore od onoga što se desilo na Kosovu? Ni po čemu, samo je tamo odluku doneo parlament, a ovde na nacionalnom referendumu", objasnio je Putin, a preneo Sputnjik.

18.57 - Oko 100 hiljada izbeglica prešlo iz Donbasa u Rusiju

Oko 100.000 stanovnika Donbasa prešlo je u protekla tri dana granicu sa Rusijom i ušlo u Rostovsku oblast, potvrdio je danas Andrej Jackin prvi zamenik predsednika Saveta federacije i senator iz tog dela Ruske Federacije.

18.31 - EU usvojila paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija jednoglasno je usvojila paket sankcija protiv 27 osoba u Rusiji, kao i entiteta, nakon što je Moskva priznala nezavisnost Luganska i Donjecka.

Sankcijama su pogođene i banke, sektor bezbednosti, a ograničen je pristup evropskom tržištu kapitala.

17.45 - Putin: Sporazum iz Minska više ne postoji

Putin je rekao novinarima da nije izjavio da će ruska vojska odmah ići u Donbas, dodajući da sporazum iz Minska više ne postoji.

17.30 - Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas

Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas, na prethodni zahtev predsednika Vladimira Putina.

17.05 - Rusija se nada da je obustava gasovoda Severni tok 2 privremena

Rusija se nada da je proces sertifikacije projekta gasovoda Severni tok 2 privremeno povučen, izjavio je danas novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, izveštava TASS.

17.00 - Rusija spremna da pruzi vojnu pomoć DNR i LNR, ne šalje trupe

Rusija je spremna da pruži vojnu pomoć Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u slučaju pretnje, ali u ovom trenutku nema govora o slanju trupa u te samoproglašene republike, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

16.45 - Pasečnik: LNR od humanitarne katastrofe spasla Rusija

Luganska Narodna Republika bila je na ivici humanitarne katastrofe i uspela je da preživi uz pomoć Rusije, izjavio je danas lider ove samoproglašene republike Leonid Pasečnik.

16.40 - Šefovi diplomatija G7 osudili priznanje DNR i LNR

Ministri spoljnih poslova Grupe Sedam industrijalizovanih zemalja dogovorili su se danas tokom telefonskog poziva da osude odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši.

16.30 - Belorusija planira kupovinu naoružanja od Rusije

Belorusija planira da kupi vojne helikoptere, mlazne avione i protivvazdušne raketne sisteme od Rusije u narednim godinama, prenela je danas državna novinska agencija Belta izjavu predsednika Aleksandra Lukašenka.

16.15 - Erdogan: Priznanje nezavisnosti DNR i LNR neprihvatljivo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da se Turska protivi bilo kakvoj odluci koja cilja na teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Rojters.

16.00 - Evropski stručnjaci pomažu Ukrajini protiv sajber pretnji

Šest zemalja Evropske unije šalje tim stručnjaka za sajber bezbednost u Ukrajinu da pomognu u rešavanju sajber pretnji nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, rekao je danas zamenik ministra odbrane Litvanije.

15.45 - Zaharova: Pitanje granica DNR i LNR je stvar budućnosti

Pitanje granica priznate Donjecke i Luganske Narodne Republike je stvar budućnost, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na TV kanalu Dožd (proglašen za stranu agenturu u Rusiji).

15.30 - Putin: Podržavamo suverenitet bivših republika SSSR, Ukrajina je izuzetak

Rusija podržava suverenitet bivših sovjetskih republika, a situacija sa Ukrajinom je izuzetak jer je povezana sa spoljnim uticajem koji se vrši na tu zemlju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

15.15 - Misija DNR: Ukrajina raketirala područje oko Donjecka

Rojters prenosi da je šest eksplozija odjeknulo danas u centru Donjecka, a kancelarija misije Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajedničkom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre (JCCC) je saopštila da su Oružane snage Ukrajine ispalile danas kod Donjecka pet raketa iz višecevnih raketnih sistema Grad, prvi put od 2018. godine,

14.15 - Varheji: Sankcije protiv Rusije biće veoma snažne

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je danas u Beču da će sankcije koje će usvojiti EU protiv Rusije biti veoma snažne.

13.54 - Zelenski: Ne komuniciramo sa DNR i LNR, ne znamo ko su oni

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da zvanični Kijev neće razmatrati zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) da se ukrajinske trupe povuku iz oblasti Donbasa koja je pod kontrolom vlasti samoproglašenih republika.

13.47 - Finski predsednik: Finsko-ruski projekat nuklearke neizvestan

Ruske akcije u Ukrajini imaće uticaj na bezbednosnu procenu zajedničkog finsko-ruskog projekta nuklearne elektrane na severozapadu Finske, izjavio je danas finski predsednik Sauli Niniste novinarima.

13.44 - EU: Danas prvi paket sankcija protiv Rusije

Prvi paket sankcija zbog nezakonitih akcija Rusije biće zvanično predstavljen popodne nakon vanrednog sastanka ministra spoljnih poslova EU koji počinje u 16 časova u Parizu, najavili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

13.07 - Do 150 američkih vojnika i opreme stiže u Bugarsku

Do 150 američkih vojnika i vojne opreme stići će ove nedelje u Bugarsku na zajedničku obuku, saopštilo je danas ministarstvo odbrane te zemlje.

13.02 - Sirija podržava odluku Putina da prizna DNR i LNR

Sirija podržava odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je danas šef sirijske diplomatije Faisal Mekdad, a prenose sirijski mediji.

12.46 - Šešelj pozdravio priznanje Donjecka i Luganska

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj čestitao je danas predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu odluku o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike.

12.42 - Švajcarska sarađuje sa drugim zemljama u vezi sankcija

Švajcarska sarađuje sa drugim zemljama u vezi sa potencijalnim sankcijama Rusiji i možda neće delovati odmah, saopštila je danas vlada, u trenutku kada se Moskva suočava sa mogućim oštrim odgovorom Zapada zbog priznavanja samoproglašenih republika na severu Ukrajine.

12.30 - Kijev povlači diplomatu iz Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da povlači visokog ukrajinskog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

12.26 - Šolc: Zaustaviti proces otvaranja Severnog toka 2

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da će EU danas odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk, sankcijama, te da je naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

12.20 - Rusija priznaje DNR i LNR u granicama koje su proglasile

Moskva priznaje Narodne republike Donjeck i Lugansk unutar granica koje su one proglasile, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.09 - Dikarlo: Rizik od velikog sukoba je realan, mora se izbeći

"Rizik od velikog sukoba je stvaran i treba ga sprečiti po svaku cenu“, poručila je danas zamenica generalnog sekretara UN Rozmeri Dikarlo na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Ukrajini.

11.56 - Erdogan: Rusko priznanje DNR i LNR "neprihvatljivo"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike "neprihvatljivo" i pozvao je sve strane da poštuju međunarodne zakone, izvestila je danas televizija NTV.

11.55 - Ukrajina bi mogla da raskine diplomatske odnose sa Rusijom

Ukrajina bi mogla da raskine diplomatske odnose sa Rusijom nakon odluke Moskve da prizna dva regiona istočne Ukrajine kao nezavisne, izjavio je danas predsednik Vladimir Zelenski.

11.39 - Rusija pozvala druge zemlje da priznaju DNR i LNR

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas druge države da slede njen primer i priznaju nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

11.37 - Lavrov: Rusija je garant bezbednosti DNR i LNR

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je njegova zemlja "garant bezbednosti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR)", i da je Moskva potpisala "sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći" sa rukovodstvima tih republika.

11.36 - Dodik: Nadam se smanjenju tenzija i povratku dijalogu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da sa zabrinutošću prati šta se dešava u oblastima na istoku Ukrajine i da se nada smanjenju tenzija i povratku dijalogu.

11.17 - Rumunski MSP: Apel na građane da ne putuju u Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije (MSP) saopštilo je danas da je, u kontekstu ozbiljnog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini i crnomorskom regionu, nivo uzbune za Ukrajinu podignut na maksimalni nivo i apelovalo na rumunske državljane da ne putuju u tu zemlju.

11.04 - Šta predviđaju sporazumi Rusije i DNR/LNR?

Prema tekstu sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći Rusije sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama (DNR i LNR), zaštita granica DNR i LNR sprovodiće se zajedničkim naporima ugovornih strana na osnovu interesa njihove sopstvene bezbednosti, kao i mira i stabilnosti.

11.00 - Odbori preporučili Dumi da ratifikuje sporazume

Odbori ruske Dume za međunarodne poslove, kao i za poslove Zajednice nezavisnih država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima jutros su jednoglasno preporučili donjem domu ruskog parlamenata da ratifikuje sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama (DNR i LNR).

10.53 - Borelj: Popodne u Parizu Savet EU usvaja paket hitnih sankcija

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, potvrdio je da je za danas popodne sazvao vanredni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU na kome bi trebalo da se donese odluka o sankcijama zbog aktivnosti Rusije prema Ukrajini.

10.28 - DNR i LNR ratifikovale sporazum

Samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku ratifikovale su sporazum o prijateljstvu i pomoći sa Moskvom, javlja RT.

10.18 - Robles: NATO i EU podržavaju suverenitet Ukrajine

Zemlje NATO i Evropske unije ne mogu da dozvole narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine koje se dogodilo od strane Moskve, izjavila je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

10.02 - Štokinger: Priznavanje Kosova otvorilo Pandorinu kutiju

Funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) David Štokinger ocenio je danas povodom ukrajinske krize da je priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Zapada, uz aktivno učešće Austrije koja je, kako kaže, kršila svoju neutralnost - otvorilo Pandorinu kutiju.

10.00 - Orban: Mađarska deli stavove Brisela o ukrajinskoj krizi

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i poručio da Mađarska deli stavove Evropske unije u vezi sukoba između Ukrajine i Rusije, saopšteno je iz kabineta premijera.

09.56 - Parlamenti u Donbasu ratifikovali sporazume sa Rusijom

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratifikovali su sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Rusijom.

9.50 - Zaharova: Zapad lišen svake empatije i razumevanja

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da prvo treba ratifikovati sporazum o prijateljstvu, a zatim razgovarati o tome u kojim granicama Rusija priznaje LNR i DNR, javlja Sputnjik.

09.49 - Đukanović osudio akte

Crna Gora osuđuje akte o priznanju Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta, kojima se krše međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu, poručio je na Tviteru predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

09.43 - Radev: Priznanje osuđuje na neuspeh napore za deeskalaciju

Predsednik Bugarske Rumen Radev ocenio je priznanje samoproglašenih republika u Donbasu od strane Ruske federacije osuđuje na neuspeh napore za deeskalaciju sukoba u Ukrajini i dovodi do porasta tenzija u celom regionu.

09.28 - Sastanak ambasadora članica EU o sankcijama Moskvi

Ambasadori zemalja članica EU sastaće se danas da razgovaraju o mogućim merama Moskvi, kao odgovor na njeno formalno priznanje dva samoproglašena proruska regiona u Ukrajini, uz ograničene sankcije kao moguću opciju, rekao je Rojtersu zvaničnik EU.

09.18 - Ukrajinska kriza u granicama - poligon za šire dogovore

Bivši ambasador u Moskvi Slavenko Terzić ocenio je da se kriza ne može lokalizovati na Ukrajinu i istakao bojazan da svet ulazi u turbulentan period, dok je bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić rekao da ovakav razvoj situacije ne odgovara ni Rusiji ni SAD, ali Rusiji više, jer će trpeti dugoročne sankcije.

09.17 - Kina zabrinuta zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, poziv svim stranama da pokažu uzdržanost

Kina je zabrinuta zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, poručio je u danas ministar spoljnih poslova Vang Ji, i ponovio poziv svim stranama da pokažu uzdržanost i da razlike prevazilaze kroz dijalog.

09.00 - Turska: Kritika odluke Rusije

Turska je danas ocenila da odluka Rusije da prizna nezavisnost dve separatističke oblasti na istoku Ukrajine predstavlja “jasno kršenje političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, javlja AP.

08.55 - DNR: Tri civila poginula u napadu ukrajinskih diverzanata

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin izjavio je danas da su tri civila poginula u napadu koji su izveli, prema njegovoj tvrdnji, ukrajinski saboteri na autoputu Donjeck-Gorlovka.

8.52 - Britanska vlada odlučuje o novim sankcijama Rusiji

U toku je hitan sastanak komiteta za vanredne situacije britanske vlade "Kobra", u Dauning Stritu 10, o poslednjim dešavanjima u Ukrajini i mogućim kaznenim merama za Moskvu, prenosi BBC.

08.49 - Janša osudio odluku Rusije

Slovenački premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku i pozvao Evropsku uniju da ponudi Ukrajini perspektivu punopravnog članstva.

8.37 - Plenković: Hrvatska osuđuje rusko priznanje

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković osudio je rusko priznanje samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

8.32 - Grčka: Priznanje kršenje međunarodnog prava

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da zvanično priznanje dva regiona u istočnoj Ukrajini od strane Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska i teritorijalnog integritet zemlje.

08.25 - Mišel Zelenskom: EU je uz vas

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim punu solidarnost EU sa Ukrajinom.

08.14 - Kijev: Ubijena dva vojnika i 12 ranjeno na istoku Ukrajine

Vlasti u Kijevu su danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika ubijena, a 12 ranjeno u granatiranju koje su izvršile proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata, u trenutku kada se broj kršenja primirja povećava.

07.02 - Zelenski: Priznanje kršenje suvereniteta Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

06.49 - Austrija najoštrije osudila rusko priznanje DNR i LNR

Austrijska Vlada sinoć je najoštrije osudila odluku predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine.

06.46 - Šolc, Makron i Bajden:Ovaj korak neće ostati bez odgovora

Jednostrani korak Rusije je jasno kršenje Sporazuma iz Minska i taj korak neće ostati bez odgovora, poručili su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i američki predsednik Džozef Bajden.

06.33 - Blinken: Sprečićemo Moskvu da profitira od Putinove odluke

Izvršna naredba predsednika SAD Džozefa Bajdena o zabrani ekonomskih aktivnosti između Amerikanaca i dve "pobunjeničke ukrajinske oblasti koje je Rusija priznala" imaće za cilj da spreči Moskvu da profitira od tog poteza, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

06.24 - Bajden potpisao uredbu o sankcijama za DNR i LNR

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa samoproglašenim Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR), o čijem je priznanju juče ukaze potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.