Ukrajina traži zabranu prolaza ruskih brodova kroz Bosfor

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina traži zabranu prolaza ruskih brodova kroz Bosfor

Kijev namerava da zatraži zabranu prolaska ruskih brodova kroz Bosforski moreuz zbog zaplene ukrajinskih brodova u području Kerčkog moreuza. Na Krimu postavljen i četvrti raketni sistem S-400.
Komandant ukrajinske ratne mornarice Igor Vorončenko rekao je da u skladu s Konvencijom iz Montre i njenim paragrafom 19, Kijev će tražiti zatvaranje Bosfora u Turskoj kako bi naterali Ruse da shvate šta znači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kršenje međunarodnog prava, prenosi Tas.

Konvencija iz Montre doneta je 1936. godine, kada je Turska dobila suverenitet nad Bosforom i Dardanelima, a ona podrazumeva slobodu prolaska trgovačkih brodova iz svih zemalja kroz ta dva moreuza.
Između Rusije i Ukrajine eskalirale su tenzije u nedelju, kada su ruske snage zaplenile tri ukrajinska broda u Crnom moru, nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim oblastima.
Vorončenko je rekao da je Ukrajina poslala svoje brodove u Kerčki moreuz kako bi pokazala šta može da učini i dodao da ta odluka nije bila pogrešna.
"Pre svega, već je došlo do prolaza brodova kroz Kerčki moreuz. Ovo je ista stvar. Grupu brodova pratio je tegljač. Drugo, trebalo je da pokažemo, a ne da sakrijemo naše lice u moreuzu Kerč i Azovskom moru, a pokazali smo mogućnosti tih brodova", rekao je Vorončenko.

S druge strane, Kremlj je oštro kritikovao zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da NATO uputi brodove u Azovsko more, ocenjujući da je "očigledno cilj da se isprovociraju dodatne tenzije".
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je postavljanje pitanja na takav način "usmereno na provociranje dodatnih tenzija i nastavak provokativne politike zasnovane na predizbornim unutrašnjopolitičkim interesima predsednika Porošenka".
Porošenko je prethodno rekao da se nada da su zemlje NATO-a "sada spremne da premeste pomorske brodove u Azovsko more kako bi pomogle Ukrajini i osigurale bezbednost", navodi AP.
Predsednik Ukrajine je, takođe, optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da anektira celu Ukrajinu i pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel da podrži Kijev.
Porošenko je u intervjuu za nemački Bild i medijsku grupu "Funke" odbacio tvrdnje Rusije da su tri ukrajinska broda ilegalno ušla u ruske vode u Azovskom moru u nedelju i da je to bila provokacija.
NATO Porošenku: Već smo dovoljno prisutni u Crnom moru
U međuvremenu, Alijansa je odgovorila Porošenku da je već u velikoj meri prisutna u oblasti Crnog mora.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je da brodovi Alijanse rutinski patroliraju i izvode vežbe u Crnom moru, ističući da su njihovi brodovi tamo proveli 120 dana ove godine, u odnosu na 80 dana 2017.
Lungesku je rekla da je nekoliko NATO saveznika izvelo vazdušne i izviđačke letove u tom regionu, ističući da članice Alijanse – Bugarska, Rumunija i Turska izlaze na Crno more i imaju sopstvenu vojnu opremu koja je tamo raspoređena, preneo je AP.
Moskva je takođe odbacila navode da Rusija ograničava plovidbu u Azovskom moru.
Ukrajina je optužila Rusiju da ograničava plovidbu u blizini Krima, kako tvrdi, blokadom luka u Azovskom moru.
Tamošnje Ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je Rusija blokirala 35 trgovačkih brodova da napuste ili uđu u Azovsko more.
Ministarstvo je navelo da je 18 brodova "zaglavljeno" u Crnom moru čekajući da prođu kroz Kerčki moreuz u Azovsko more, dok još 17 brodova ne može da isplovi iz ukrajinskih luka Marijupolj i Berđanski u Azovsko more, preneo je Asošijejted pres.
Dmitrij Peskov je rekao da mu nije poznato da postoje bilo kakvi problemi i da se pomorski saobraćaj obavlja normalno kroz Kerčki moreuz, koji razdvaja Crno od Azovskog mora.
Dodao je da ponekad dolazi do odlaganja plovidbe usled loških vremenskih uslova.
Rusija gradi novu radarsku stanicu na Krimu?
Pozivajući se na Interfaks, koji je citirao neimenovani krimski bezbednosni izvor, Rojters je javio da Rusija planira naredne godine da izgradi na Krimu novu radarsku stanicu za rano upozoravanje na rakete. 
Nova radarska stanica, koja će biti u stanju da prati balističke i krstareće rakete sa velike distance, biće izgrađena u blizini Sevastopolja, gde je bazirana ruska Crnomorska flota, rekao je neimenovani izvor.
Vest o izgradnji nove radarske stanice na Krimu dolazi nakon što je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda sa posadom u nedelju u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijev i dalje provocira Ruse! Zahtevaju HITNU ZABRANU prolaza ruskih brodova kroz Bosfor

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2018

Kijev namerava da zatraži zabranu prolaska ruskih brodova kroz Bosforski moreuz zbog zaplene brodova u području Kerčkog moreuza!..Komandant ukrajinske ratne mornarice Igor Vorončenko rekao je da u skladu s Konvencijom iz Montre Kijev tražiti zatvaranje Bosfora u Turskoj kako bi "naterali Ruse" da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.