Kijev i dalje provocira Ruse! Zahtevaju HITNU ZABRANU prolaza ruskih brodova kroz Bosfor

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev i dalje provocira Ruse! Zahtevaju HITNU ZABRANU prolaza ruskih brodova kroz Bosfor

Kijev namerava da zatraži zabranu prolaska ruskih brodova kroz Bosforski moreuz zbog zaplene brodova u području Kerčkog moreuza!

Komandant ukrajinske ratne mornarice Igor Vorončenko rekao je da u skladu s Konvencijom iz Montre Kijev tražiti zatvaranje Bosfora u Turskoj kako bi "naterali Ruse" da shvate šta znači kršenje međunarodnog prava.

Konvencija iz Montre doneta je 1936. godine, kada je Turska dobila suverenitet nad Bosforom i Dardanelima, a podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << slobodu prolaska trgovačkih brodova iz svih zemalja kroz ta dva moreuza.

Između Rusije i Ukrajine eskalirale su tenzije u nedelju kad su ruske snage zaplenile tri ukrajinska broda u Crnom moru nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim oblastima.

Vorončenko je rekao da je Ukrajina poslala svoje brodove u Kerčki moreuz kako bi pokazala šta može da učini i dodao da ta odluka nije bila pogrešna.

- Već je došlo do prolaza brodova kroz Kerčki moreuz. Ovo je ista stvar. Grupu brodova pratio je tegljač. Trebalo je da pokažemo, a ne da sakrijemo naše lice u moreuzu Kerč i Azovskom moru, a pokazali smo mogućnosti tih brodova - rekao je Vorončenko.

BONUS VIDEO: PRVE REČI Darka Lazića: Izašao je iz bolnice, podigao ruku i pokazao ZNAK, a onda izgovorio... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.