Izvor: RTS, 13.Feb.2022, 10:13

Ukrajina traži sastanak sa Rusijom u narednih 48 sati, Zelenski razgovarao sa Bajdenom

Tenzije na istoku Evrope ostaju visoke i nakon razgovora Vladimira Putina i Džoa Bajdena. Amerikanci ponavljaju da je invazija moguća svaki dan, pa tako i pre kraja Zimskih olimpijskih igara. Sve više zemalja poziva svoje državljane da napuste Ukrajinu, a Australija i premešta svoje sedište iz Kijeva u Lavov. Bajden i Volodimir Zelenski razgovarali telefonom.
Agencija Rojters navodi izjavu svedoka koji je rekao da je američko osoblje iz Organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), počelo da se povlači iz grada Donjecka na istoku Ukrajine.

Rojters navodi da OEBS nije odgovorio na zahtev da prokomentariše tu informaciju.
Sjedinjene Države i njihovi saveznici pozvali su svoje građane da napuste Ukrajinu, tvrdeći da bi do, kako se navodi, invazije Rusije na Ukrajinu moglo da dođe u bilo kom trenutku.
Rusija odbacuje optužbe Zapada da priprema napad na Ukrajinu, ističući da te tvrdnje predstavljaju propagandne laži i da ona štiti svoje bezbednosne interese.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok i opravdava odlazak većeg dela osoblja iz američke ambasade u Kijevu.
"Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su u ambasadi u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je dovoljno visok, a pretnja je dovoljno neminovna da je to razumna stvar", poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Honoluluu, prenosi Rojters.
Većini osoblja ambasade naređeno je da odmah napusti Ukrajinu zbog, kako se navodi, pretnje od ruske invazije, pri čemu je takođe navedeno da je sve verovatnije da situacija vodi ka "nekoj vrsti aktivnog sukoba".
Blinken je nakon sastanka sa japanskim i južnokorejskim kolegama, ponovio da je i dalje moguće diplomatsko rešenje i da je način da se ono postigne to da Moskva deeskalira situaciju.
Upozorenja SAD da bi rusko gomilanje više od 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama moglo da najavi invaziju poslednjih dana, postalo je sve učestalije.
Moskva, sa druge strane, negira da planira napad na Ukrajinu i ističe da brani sopstvene bezbednosne interese od NATO-a.
Osoblje australijske ambasade u Kijevu upućeno u Lavov Australija je saopštila da evakuiše osoblje iz ambasade u Kijevu, jer se situacija na granici Rusije i Ukrajine, kako su naveli, brzo pogoršava.
Osoblje australijske ambasade u Kijevu upućeno je u privremenu kancelariju u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, koji se nalazi na oko 70 kilometara od granice sa Poljskom, navela je ministarka spoljnih poslova Maris Pejn u saopštenju, prenosi agencija Rojters.
"Nastavljamo da savetujemo Australijance da odmah napuste Ukrajinu komercijalnim putem", rekla je Pejnova.
Premijer Skot Morison je upozorio da situacija "dolazi do veoma opasne faze" i naveo da "autokratsko jednostrano delovanje Rusije preti i maltretira Ukrajinu, što je potpuno neprihvatljivo".
Morison je pozvao zvanični Peking da prokomentariše situaciju oko Ukrajine, nakon što je Kina kritikovala sastanak u Melburnu u petak ministara spoljnih poslova zemalja KVAD - SAD, Australije, Japana i Indije.
"Kineska vlada rado kritikuje Australiju, ali i dalje jezivo ćuti o ruskim trupama koje se gomilaju na ukrajinskoj granici", poručio je Morison na konferenciji za novinare.
Brojne države uputile su apele svojim državljanima da napuste Ukrajinu. Pored Australije i SAD, to su uradile i Švedska, Britanija, Novi Zeland, Nemačka, Italija, Holandija, Estonija i Izrael. 
Predsednici Rusije i SAD razgovarali su u subotu sat vremena o Ukrajini. Džozef Bajden kaže da je Amerika spremna za sve scenarije, dok Vladimir Putin navodi da Zapad nije dovoljno pritisnuo Ukrajinu, kako bi je naveo da poštuje sporazume iz Minska. Vlasti u Kijevu poručuju građanima da ostanu mirni i jedinstveni. Usledio je protest - demonstranti poručuju da će se "odupreti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strane zemlje pozivaju građane da napuste Ukrajinu, Blinken poručio da je rizik od ruske vojne akcije dovoljno visok

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Feb.2022

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je 13. februara da je odluka o evakuaciji većine osoblja iz Ambasade SAD u Kijevu opravdana zbog pretnje ruske invazije, koju je nazvao "dovoljno neizbežnom". "Juče smo naredili odlazak većine Amerikanaca koji su još uvek u američkoj ambasadi u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Američko osoblje OEBS-a napušta Donjeck

Izvor: VOA, 13.Feb.2022

SAD su saopštile da je rizik od invazije Rusije na Ukrajinu dovoljan da se evakuiše osoblje iz američke ambasade u Kijevu, ali su napomenule i da putevi za diplomatski dogovor ostaju otvoreni. Vašington je naredio većini osoblja iz ambasade u Ukrajini da smesta napusti zemlju, a isto su uradile...

Nastavak na VOA...

Ukrajina želi razgovor sa Rusijom i članicama OEBS u roku od 48 sati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2022

Ukrajina je danas saopštila da u roku od 48 sati želi razgovore sa Rusijom i članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), na kojima bi bilo reči o jačanju ruske vojske u blizini Ukrajine i unutar Krima...Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Moskva nije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.