Ukrajina, prvi veći sukobi od početka februarskog primirja

Izvor: RTS, 14.Apr.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, prvi veći sukobi od početka februarskog primirja

Šest ukrajinskih vojnika i jedan proruski borac poginuli su u poslednja 24 časa na istoku Ukrajine, što je najveći broj žrtava u poslednjih 10 dana. Šefovi diplomatija Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije saglasili su se posle teških razgovora u Berlinu da nastave napore na povlačenju teškog naoružanja iz istočne Ukrajine.
Uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovoru o prekidu vatre borbe na istoku Ukrajine još traju i tokom poslednjih 24 sata stradalo je šest ukrajinskih vojnika, tvrdi portparol vladinih snaga Andrej Lisenko javlja AFP, prenosi Tanjug.

Lisenko je dodao da je 12 vojnika ranjeno.
Sa druge strane, Ministarstvo odbrane samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" je saopštilo da je jedan proruski borac je poginuo, a pet je ranjeno u granatiranju Donjecka.
Ukrajinske snage prekršile su režim prekida vatre u Donbasu 60 puta u protekla 24 sata, a položaji proruskih snaga gađani su iz različitih tipova oružja, navodi se u saopštenju, naveo je Tas, prenosi Beta.
U sukobima proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga poginulo je više od 6.000 ljudi od marta prošle godine, kada je počeo sukob.
Borbe tokom noći i u ranim jutarnjim časovima su nastavljene uprkos sporazumu koji su šefovi diplomatije Ukrajine i Rusije postigli dan ranije u Berlinu.
Šefovi diplomatija Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije saglasili su se posle teških razgovora u Berlinu da nastave napore na povlačenju teškog naoružanja iz istočne Ukrajine.
Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je novinarima kasno sinoć, posle sastanka u Berlinu, da je postignuta saglasnost da se nastavi povlačenje teškog naoružanja, ali i da da se u to povlačenje uključe i druge kategorije naoružanja, javio je Rojters.

Štajnmajer je precizirao da su, među oružjem koje treba povući, raketni bacači i teško naoružanje manjeg kalibra od 100 milimetara, kao i svi tipovi tenkova.
"Ništa nije lako u ukrajinskoj krizi, to nije ništa novo. Tokom ovih razgovora danas, razlike u mišljenjima Kijeva i Moskve još jednom su postale jasne", rekao je nemački ministar posle razgovora sa šefovima diplomatije Francuske Loranom Fabijusom, Ukrajine Pavelom Klimkinom i Rusije Sergejom Lavrovom.
Kako navodi britanska agencija, sporazum iz Minska, postignut sredinom februara, tehnički se sprovodi, iako zaraćene strane poslednjih dana jedna drugu optužuju za sve veći broj napada.
Borbe se uglavnom odvijaju oko nekadašnjeg aerodroma u Donjecku i sela Širokino, 10 kilometara udaljenog od strateške luke Marijupolj, poslednjeg velikog grada koji se nalazi pod kontrolom vladinih snaga u zoni konflikta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na istoku Ukrajine šest poginulih i 12 ranjenih

Izvor: Večernje novosti, 14.Apr.2015

DONjECK - Uprkos dogovoru o prekidu vatre borbe na istoku Ukrajine još traju i tokom poslednjih 24 sata stradalo je šest ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, prenosi AFP. "Tokom proteklog dana, šest ukrajinskih vojnika je poginulo, a 12 je ranjeno i to je rezultat...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.