Na istoku Ukrajine šest poginulih i 12 ranjenih

Tanjug

14. 04. 2015. u 10:44

Tokom proteklog dana, šest ukrajinskih vojnika je poginulo, a 12 je ranjeno. Ministri saglasni o povlačenju naoružanja iz Ukrajine

На истоку Украјине шест погинулих и 12 рањених

Foto: Tanjug, AP

DONjECK - Uprkos dogovoru o prekidu vatre borbe na istoku Ukrajine još traju i tokom poslednjih 24 sata stradalo je šest ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, prenosi AFP.

"Tokom proteklog dana, šest ukrajinskih vojnika je poginulo, a 12 je ranjeno i to je rezultat ozbiljnih provokacija", izjavio je Lisenko na konferenciji za štampu.

Ovo je najveći broj žrtava u poslednjih 10 dana, nakon što su šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, nemačke i Francuske izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba uprkos februarskom prekidu vatre.

MINISTRI SAGLASNI O POVLAČENjU NAORUŽANjA BERLIN - Šefovi diplomatija Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije složili su se posle teških razgovora u Berlinu da nastave napore na povlačenju teškog naoružanja iz istočne Ukrajine.
"Složili smo se ne samo da se nastavi povlačenje teškog naoružanja, već da u to povlačenje uključimo i druge kategodije naoružanja", rekao je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer novinarima kasno sinoć, posle sastanka u Berlinu, javio je Rojters.
Štajnmajer je precizirao da su, među oružjem koje treba povući, sada i tenkovi. "Ništa nije lako u ukrajinskoj krizi, to nije ništa novo. Tokom ovih razgovora danas, razlike u mišljenjima Kijeva i Moskve još jednom su postale jasne", rekao je nemački ministar posle razgovora sa šefovima diplomatije Francuske Loranom Fabijusom, Ukrajine Pavelom Klimkinom i Rusije Sergejom Lavrovom.
Diplomate šest zemalja razgovarali su u Berlinu da bi procenili status sklopljenog primirja u nameri da se potpuno obustave borbe koje na istoku Ukrajine traju već godinu dana i u kojima je stradalo više od 6.000 ljudi.


Lisenko je naglasio da je situacija u regionu i dalje nestabilna sa provokacijama koje, kako je izjavio "dolaze iz svih pravaca".

On je rekao da su najžešće borbe u regionu Donjecka koji drže proruske snage.

S druge strane u saopštenju ministarstva odbrane Donjecke narodne republike (DNR)DNR, navodi se da su ukrajinske snage prekršile režim prekida vatre u Donbasu 60 puta u protekla 24 sata, a položaji proruskih snaga gađani su iz različitih tipova oružja, prenosi TASS.

Izveštač AP-a, kako prenosi ova agencija, video je rano jutros 10 pešadijskih borbenih vozila kako se kreću iz oblasti koju drže proruske snage pored Azovskog mora ka Donjecku.

Iako se primirje dogovoreno 15. februara u Minsku između vladinih i proruskih snaga uglavnom poštuje, izolovani sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine.

Borbe se uglavnom odvijaju oko nekadašnjeg aerodroma u Donjecku i sela Širokina, 10 kilometara udaljenog od strateške luke Marijupolj, poslednjeg velikog grada koji se nalazi pod kontrolom vladinih snaga u zoni konflikta.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

transporter

14.04.2015. 12:25

Vojska uvek pomaze nakon elementarnih katastrofa civilnom stanovnistvu, mozda bi mogao NATO prvi put u istoriji u saradnji sa organizacijom za mir isaradnju u Evropi, oslobodi umorne vojnike te obaveze i svojim a strucno obucenim ljudima prevezu tesko naoruzanje do kasarni kojim pripadaju . I civilne vlasti da preuzmu kontrolu .

srednji vek

14.04.2015. 12:29

Kvalifikacija i naziv "proruske snage" je svojevrsna manipulacija, kojoj je cilj zaštita zločina koje sprovodi Ukrajina prema svom stanovništvu.Ako bi se govorilo o ruskoj etničkoj pripadnosti, ili ruskoj nacionalnoj manjini u Ukrajini, jasno je da su sva razaranja i napadi usmereni na rusku etničku sredinu, tj, na neukrajince, njihovu teritoriju, i njihovu imovinu.To nosi drugu odgovornost vlade Ukrajine, i govori ko je žrtva, a ko agresor. Mala manipulacija, veliko posrtanje prava i humanizma.

Miloš

14.04.2015. 13:55

Putine nema kompromisa sa nastranim pedofilima iz Vatikana. Vatikan samo čeka pravi momenat da preko NATO-a privatne katoličkre vojske udari na Rusiju. Vatikan od šizme od 1054 god. od kada se odrekao Boga izvora i prihvatio satanu ratuje radi otimanja resursa. Ukrajina je samo usputna stanica krstaške katoličke horde Vatikana. Sibir je u pitanju. Putine Vi morate izpaliti nuklearni udar na: Vatikan, Vašington i London. Pobedi se ne gleda u zube.

Gojko

14.04.2015. 14:40

U selu Pesak,preko puta Donjeckog aerodroma u zestokoj borbi poginuo je 1 Ukro vojnik,a drugi teze ranjeni je zarobljen.Ovo je usledilo posle hvalisanja komandanta Desnog sektora Aleksanra Karasa, da su za Uskrs ubili 12,a ranili 15 proRusa[bez ikakvih dokaza].

Јабре

14.04.2015. 21:41

Град Иловајск некада је имао 10 000 становника, после нацистичког бомбардовања има два пута више мртвих него живих ...