Ukrajina priprema autonomiju proruskog istoka

Izvor: Akter, 17.Mar.2015, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina priprema autonomiju proruskog istoka

Uprkos napetosti duž fronta na istoku Ukrajine, njen predsednik Petro Porošenko je u ponedeljak dostavio Skupštini predlog zakona o davanju više autonomije većem delu teritorije pod vojnom kontrolom proruskih separatista

Taj tekst koji poslanici treba da razmotre već ove nedelje, dodjeljuje "specijalan status" toj oblasti, naročito u pogledu upotrebe ruskog jezika i proširenih mogućnosti za saradnju s Rusijom.

Ali, stupio bi na snagu tek pošto bi se održali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << izbori u skladu s ukrajinskim zakonom i pod nadzorom medjunarodnih posmatrača.

Po predlogu tog zakona, sve oružane grupe će morati da polože oružje ili da napuste Ukrajinu, a na istoku će se ponovo uspostaviti distribucija ukrajinskih medija, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Taj predlog zakona je pripremljen u skladu s novim, "Drugim mirovnim sporazumom iz Minska", potpisanim u tom beloruskom gradu 2. Februara posle maratonskih pregovora uz posredovanje francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz učešće šefa ruske države Vladimira Putina, za koga Kijev i Zapad tvrde da naoružava pobunjenike i šalje trupe u Ukrajinu što Moskva poriče uprkos obilju dokaza.

Uprkos primirju, pobunjenici napadaju ukrajinsku vojsku u oblastima Donjeck i Lugansk, a posebno kod Mariupolja, poslednjeg velikog grada na istoku koji je pod kontrolom Kijeva.

Zauzimanje tog grada bi otvorilo kopneni put od Rusije, preko pobunjenih, proruskih oblasti Ukrajine, do poluostrva Krim koje je Moskva anektirala pre godinu dana.

Vojska u Kijevu je u ponedeljak saopštila da je u tim čarkama poginuo jedan ukrajinski vojnik.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.