Ukrajina, obustavljena ofanziva kod mesta pada aviona

Izvor: RTS, 31.Jul.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, obustavljena ofanziva kod mesta pada aviona

Kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata, ukrajinska vojska obustavila ofanzivu u blizini mesta pada malezijskog aviona u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski Štab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je da je to učinjeno na zahtev generalnog sekretara UN Ban Kimuna i da je proglašen "dan OEBS-a", javlja Itartas, a prenosi Rojters.

Štab dodaje da vojska "neće voditi borbe, osim što će štititi sopstvene pozicije od napada". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Malezijski avion leteo je od Amsterdama do Kuala Lumpura 17. jula i srušio se sa 298 putnika i članova posade u oblasti borbi između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Itartas navodi da holandska grupa od 20 stručnjaka i 40 nenaoružanih vojnika zbog žestokih borbi ostaje u Donjecku već četvrti dan zaredom, a da su sa njima i australijski eksperti.

Njihov glavni zadatak biće traženje preostalih posmrtnih ostataka žrtava tragedije, radi daljeg upućivanja u Holadniju radi identifikacije.

Više od deset malezijskih eksperata, koji se bave identifikacijom, nalazi se u Harkovu.

Iz Kuala Lumpura u sredu je odletela grupa od 68 policajaca koji treba da obezbeđuju ostatke srušenog aviona.

Ruske agencije izveštavaju da je radi učešća u istrazi u Kijev doputovala grupa ruskih specijalista, koji nameravaju da već danas stignu do mesta nesreće.

"Ruski stručnjaci nameravaju da se sretnu sa rukovodiocem komisije za istragu Žizbertom Vogelarom i predaju komisiji za istragu sve materijale koje je ranije od ruske strane tražio predsednik te komisije", navodi se u saopštenju Rosavijacije.

Kontakt-grupa za Donbas u Minsku 

U međuvremenu, u Minsku bi trebalo da počne sednica trilateralne kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donjeckom basenu. Sastanci trilateralne kontakt-grupe održavaju se u formatu Ukrajina-Rusija-OEBS.

Na tom skupu će, među ostalima, učestvovati bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, zatim, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnik OEBS-a.

Susret je predložio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zamolio da pomogne u ogranizovanju sastanka kontakt-grupe, prenela je ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Porošenko je predložio da na sednici budu razmotrena dva pitanja - oslobađanje svih otetih i omogućavanje pristupa međunarodnim ekspertima mestu pada putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije.

Beloruska agencija Belta javila je da se Lukašenko saglasio sa inicijativom da u Belorusiji budu održani razgovori uz učešće svih zainteresovanih strana za rešenje ukrajinske krize.

Kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, predstavnici Donjecke narodne republike nameravaju da učestvuju na zasedanju trilateralne grupe o Ukrajini, koje je planirano da se održi sutra u Minsku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prekinuta ofanziva kod mesta pada aviona

Izvor: RTS, 31.Jul.2014

Ukrajinska vojska obustavila ofanzivu u blizini mesta pada malezijskog aviona u Donjeckoj oblasti, kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata. ..Ukrajinski Štab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je da je to učinjeno na zahtev generalnog sekretara UN Ban Kimuna i da je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.